Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui
Postat de RODIMUR in Prajituri
3 Aug 2018 | 4677 vizualizari
Provocarea GastroArt
Încep prin a mulțumi amfitrionului acestui concurs incitant pentru ideea de a scoate oarecum din uitare, savarinele de altădată. Îmi doresc de mult timp să fac savarine, nu neapărat de dragul lor, ci pentru a experimenta cât mai multe creații culinare franceze. Preocuparea aceasta o am cu mult înainte de a posta pe acest site articolul despre această prăjitură, care este, de fapt, poloneză și care s-a răspândit în întreaga lume. (https://www.bucataras.ro/articole/istoria-fascinanta-a-patiseriei-franceze-4-baba-cu-rom-83082.html)
Cu această ocazie am bifat o nouă experiență culinară, ce mi-a umplut sufletul de bucurie... Am făcut o savarină uriașă, ceea ce se numește "Baba au rhum" în franceză. Am urmat o rețetă pe care o am de mult, dar care se aseamănă cu cea din provocare. Pentru ca aluatul dospit imi da uneori arsuri la stomac, il prefer pe acesta, care fiind mai usor si pufos se imbiba de minune cu siropul de rom, turnat din abundenta. Am optat să ornez savarina cu peltea de gutui și zahăr pudră, pentru că am vrut să evit, pe vremea asta caldă, riscul alterării frișcăi. Iar cu pelteaua de gutui, savarina mea arată foarte bine și are un gust minunat, pentru că am însiropat-o bine, fără rețineri. În fapt, la origine, savarina nu era decât o prăjitură veche, însiropată...
Pentru ornarea cu peltea de gutui am apelat la rezerva mea de anul trecut: https://www.bucataras.ro/retete/peltea-de-gutui-84493.html