Desert tort ciocolatos cu crema de lamaie si fructe de padure

Postat de merisor67 in Torturi
23 Feb 2018 | 5309 vizualizari
Desert tort ciocolatos cu crema de lamaie si fructe de padure

Din categoria „Retete cu dragoste”, un tort ciocolatos cu crema de lamaie si fructe de padure. Cele mai bune torturi sunt, de departe, cele cu ciocolată. Iar în combinație cu crema de lămâie și niște fructe de pădure asamblate în niște coșulețe de ciocolată, deliciul este chiar maxim.  

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi(24, respectiv 20 cm):
  • 8 albușuri
  • 125 g zahăr
  • 125 g ciocolată Nestle dessert noir
  • 125 g unt( 82%)
  • 75 ml lapte
  • 150 g făină
  • 100 g nucă tăiată grosier
  • un praf sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat
  • Pentru coșulețele din ciocolată:
  • 50 g ciocolată Nestle dessert noir
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 235 g ciocolată Nestle dessert noir
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 75 g zahăr
  • 50 g unt
  • 125 g mascarpone
  • 1 linguriță esență de mentă
  • un praf sare
  • Pentru crema de lămâie:
  • 8 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 6 linguri lapte
  • 125 g unt
  • 125 g mascarpone
  • un praf sare
  • coaja și zeama de la o lămâie mică
  • În plus:
  • 100 g fructe de pădure

Mod de preparare

Prepararăm două blaturi, unul rotund și unul în formă de inimă.

Punem mai întâi ciocolata la topit, împreună cu untul și laptele, la bain marie. Amestecăm continuu până la omogenizarea compoziției.

Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o bezea fermă.

Adăugăm, în fir subțire, compoziția de ciocolată fierbinte.

Mixăm în continuare, la o treaptă inferioară, până se omogenizează compoziția.

Adăugăm, apoi, făina cernută împreună cu praful de copt și bicarbonatul.

Omogenizăm din nou compoziția, apoi adăugăm nuca tăiată grosier și din nou omogenizăm.

Bicarbonatul adăugat în compoziția de blat va modifica benefic textura acestuia, devenind mai aerată și mai fragedă, mai umedă, nemaifiind neapărat nevoie să însiropăm blatul, sau cel puțin eu pe acesta nu l-am însiropat, dar rămâne la latitudinea fiecăruia cum îl preferă.

Tapetăm cele două forme de copt cu hârtie pergament la bază, iar pereții detașabili îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră, pentru a nu se lipi blaturile de ei.

Turnăm 2/3 din compoziția de blat în forma rotundă și 1/3 în cealaltă și coacem blaturile pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Am pus mai puțină compoziție în forma mică, pentru că nu am vrut ca blatul să iasă prea înalt, fiind cel care va sta deasupra tortului.

Preparare crema de lămâie

Amestecăm gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu zahărul până devin spumoase și le diluăm cu laptele.

Adăugăm și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă.

Când este suficient de îngroșată, stingem focul și adăugăm untul tăiat în cuburi.

Amestecăm intens până se topește untul și se omogenizează crema.

O lăsăm să se răcească bine, o mixăm împreună cu mascarponele și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie, apoi o dăm la rece până la asamblarea tortului.

Preparare coșulețele de ciocolată

Topim ciocolata la bain marie, iar cu o pensulă, ungem formele de brioșe pe interior cu un strat subțire de ciocolată.

Le dăm la rece, iar peste 10 minute, le mai ungem cu un strat de ciocolată.

Le dăm din nou la rece până în momentul folosirii.

Coșulețele răcite vor ieși foarte ușor din formele de silicon, fără a se rupe.

Preparare crema de ciocolată

Tăiem ciocolata în bucăți mici și o punem la bain marie împreună cu smântâna lichidă și zahărul, amestecând continuu până când ciocolata se topește și se omogenizează compoziția.

Nouă ne place crema mai amăruie, dar pentru cine o preferă dulce, poate plusa cu 25-50 g zahăr.

Turnăm puțină cremă de ciocolată fierbinte peste blatul în formă de inimă, atât cât acesta să se acopere cu o peliculă fină, apoi, în restul de cremă, adăugăm untul și dăm crema la rece.

Când este bine răcită, introducem mixerul și o mixăm până devine mai cremoasă, apoi încorporăm mascarponele și îi potrivim gustul cu esență de mentă și un praf de sare.

Am vrut să aibă puțină aromă de mentă să fie în contrast cu crema de lămâie, îmi place mie mult această combinație.

Dăm crema la rece pentru 10-15 minute.

Asamblare tort 

Peste blatul glazurat lipim coșulețele  de ciocolată și îl dăm la rece.

 Peste blatul mare adăugăm, alternativ, cremă de lămâie cu cremă de ciocolată, cu ajutorul unui posh cu dui, apoi așezăm blatul în formă de inimă, iar coșulețele de deasupra le umplem jumătate cu creme și completăm cu fructe de pădure.

Le decorăm și cu câteva frunze de mentă.

Dăm tortul la rece pentru cel puțin 2 ore, apoi îl putem porționa și savura alături de cei dragi.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort ciocolatos cu crema de lamaie si fructe de padure" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (54)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu zmeura, ciocolata si mascarpone

Postat de oanapl

Desert tort cu zmeura, ciocolata si mascarpone

Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se...

Citeste continuarea

Dobos

Postat de simona72

Dobos

Pentru foi : mixam albusurile cu un praf de sare 1-2 minute, adaugam zaharul treptat si continuam mixarea pana obtinem o bezea. Galbenusurile se freaca cu untul topit si racit, adaugat treptat ca...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.02.2018, 19:01
Baaai, esti fenomenala! Este superb tortul si combinatia imi place mult
Te declar castigatoarea concursului )
la 23.02.2018, 19:02
Ina )))
la 23.02.2018, 19:03
Deci tortul acesta a fost peste masura de apreciat! Ai mei m-au iubit maxim cand l-au savurat.
la 23.02.2018, 19:04
Imi inchipui cat e de bun, dar e si foooarte frumos
la 23.02.2018, 19:05
combinatia cioco cu lamaie e mega ! abia acum l-ai postat ? )) a trecut ceva timp de la concursul Nestle !
Arata foarte bine, de revista !

Vezi toate comentariile (54)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking