Ingrediente
Pt. blat:
- 6 oua
- un praf de sare
- 10 lg zahar
- 12 lg faina
- 2 lg cacao
- 2 lg apa rece
- 2 lg ulei
- 1/2 plic praf de copt
Pt. insiropat:
- ~400 ml lapte
- zahar brun dupa gust
Pt. crema de lapte:
- 125 g faina
- 25 g amidon alimentar
- 150 g zahar
- 1 l lapte
- 50 g ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- 50 g ciocolata amaruie
- 2-3 lg frisca lichida
- 3 lgt gem de afine
- 3 lgt gem de zmeura
Pt. decor:
- o parte din crema de lapte
- 50 g ciocolata amaruie
- 200 ml frisca lichida
Mod de preparare
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga pe rand zaharul, mixand bine dupa fiecare. La final se adauga apa rece si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se toarna peste albusuri. Se incorporeaza cu ajutorul unei spatule. Separat se amesteca faina, cacaua si praful de copt. Se cern peste spuma si se incorporeaza cu grija. Se tapeteaza o tava rotunda cu diamentrul de 23 cm si se toarna compozitia. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentu cca 35 minute sau pana trece testul scobitorii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit (cel mai bine peste noapte).
Crema: Intr-o craticioara se pun ingredientele uscate, se amesteca bine apoi se toarna laptele putin cate putin si se amesteca bine. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba amestecand continuu. Dupa ce a capatat consistenta, se ia de pe foc si se adauga ciocolata alba rupta in bucati. Se amesteca bine bine apoi se lasa la racit, amestecand din cand in cand pentru a nu face crusta deasupra. Eu am preparat crema de seara si am dat-o la frigider pana a doua zi cand am asamblat tortul.
Se scoate crema de la rece. Se mixeaza frisca lichida apoi se incorporeaza in crema. Se imparte crema in 4 parti egale.
Ciocolata amaruie (50 g) se rupe in bucatele mai mici si impreuna cu 2-3 lg frisca lichida se pune pe foc mic pana se topeste si se omogenizeaza bine. Se lasa la racit, apoi se pune o parte din crema. Se amesteca bine.
In cea de a doua parte se adauga 3 lgt de gem de afine iar intr-una gem de zmeura. Se amesteca pentru a se omogeniza bine. Cea de a 4 parte ramane asa simpla, se va orna tortul cu ea.
Laptele se incalzeste usor, se adauga zahar dupa gust se se lasa sa se raceasca.
Se taie blatul de tort in patru parti. Pe un platou se asaza primul blat. Se insiropeaza apoi se pune crema cu ciocolata. Se niveleaza si se asaza al doilea blat. Se insiropeaza si se pune crema cu afine, vine pus blatul insiropat si apoi crema cu zmeura. Deasupra se asaza ultimul blat care se insiropeaza.
Se unge tortul cu crema ramasa.
Ciocolata amaruie se rupe in bucatele mici si se pune impreuna cu 50 ml frisca lichida pe foc mic pana se topeste si se omogenizeaza. Se toarna ciocolata pe marginea tortului. Din frisca se fac moatze deasupra si se orneaza cu ce avem la indemana.
Se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de ciocolata, afine si zmeura - Reteta 800" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
|