Pentru blat, se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sarea, iar apoi se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul tos și cel vanilinat. Se continuă mixarea și se adaugă, pe rând, gălbenușurile. Când compoziția a luat volum și zahărul nu se mai simte, se adaugă, în ploaie, făina amestecată cu praful de copt și după încorporarea acesteia se adaugă și cele două linguri de cacao. Când compoziția este omogenă, se oprește mixarea, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se oprește focul de la cuptor, dar blatul nu se scoate afară, ci se mai lasă puțin să se răcorească treptat.
Blatul se taie a doua zi.
Se prepară o cremă de mascarpone cu frișcă, după rețeta:
https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-mascarpone-cu-frisca-pentru-torturi-si-prajituri-93635.html
Pentru că blatul este pufos și aerat, nu mai este nevoie de însiropare. Se pune prima foaie de blat în platou, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie de blat, se unge și aceasta cu cremă de mascarpone și în sfârșit se pune cea de-a treia foaie de blat.
Se unge cea de-a treia foaie de blat cu 2-3 linguri de gem/dulceață de zmeură și lateral, cu puțin sirop din același gem, pentru ca pasta de zahăr să adere perfect.
Pentru decor, se frâmântă puțin pasta de zahăr ca să se înmoaie, după care se presară zahăr pudră pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de aproximativ 5 mm. Se presară zahăr pudră și pe sucitor, se rulează pe el foaia de pastă de zahăr și se pune pe tort. Se mulează pasta de zahăr, pe tort, de sus în jos, ca să adere perfect și se taie capetele de fondant, care prisosesc, de jur împrejur.
(Eu am amestecat aceste resturi de pastă de zahăr cu cacao, pentru a avea și fondant colorat, dar natural. Am făcut din acest fondant colorat un suport pentru sticluțele de ciocolată)
Se ornează tortul cu ornamente decor, care trebuie unse în prealabil cu miere, sau sirop, ca să se lipească de fondant.
Tortul se ține la rece, până ce se termină.