Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci

Postat de panacris in Mancaruri de post
6 Mai 2016 | 4639 vizualizari
Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci

I-am tot savurat pe blog-ul Adniei, http://www.retetelemeledragi.com/2015/03/dovlecei-rotunzi-umpluti-cu-legume-si-cous-cous.html/ am cumpărat zilele trecute, dar nu am avut timp de ei. Acum după sărbătorile de pascale, sunt bine veniți în forma fără carne. Așa că am trecut la treabă. Zmeișoriilor nu prea le-a făcut cu ochiul, deși arată bine, dacă n-au și ceva cărniță, nu le alunecă pe gât :D :)) 

Ingrediente

  • Dovlecei rotunzi 4 bucăți,
  • Cus-cus 150 g,
  • Ardei kapia 1 bucată,
  • Ceapă verde 2 fire,
  • Usturoi verde 2 fire,
  • Gălbiori conservați 1 borcan de cca. 370 g,
  • Sare de mare cu cimbru, rozmarin, maghiran 1 linguriță,
  • Piper proaspăt măcinat 1 praf,
  • Apă fiartă 300 ml,
  • Ulei de măsline 2-3 linguri.

Mod de preparare

Dovleceii rotunzi se spală, se șterg de apă, apoi se taie un căpăcel și se scoate miezul cu ajutorul lingurei, astfel încăt să rămână un strat de cca. 2 cm. Apoi se pun la fiert în abur cu gura în jos cca. 15 minute, împreună cu capacele. Eu m-am folosit de CrockPot-ul din dotare, le-am pus cu guar în jos, fără apă, am setat la High ptr 30 min.  

În acest timp, cât se aburesc dovleceii, se curăță se legumele, se toacă mărunt, la fel și miezul de dovlecel, apoi se pun la călit în puțin ulei de măsline cca. 10 minute la foc mic.

Cus-cus-ul se așează într-un bol încăpător, se toarnă apa fiartă peste el, se amestecă ușor până ce se înglobează, apoi se la odhină, acoperit cca. 10 minute. După ce cus-cus-ul s-a hidratat, se adaugă 1 lingură de măsline, se amestecă ușor, pentru aerare,  apoi se adaugă  peste legumele călite. Se adaugă și ciupercile întregi, apoi se amestecă ușor, până se înglobează toate ingredientele. Se asezonează de sare și mirodenii, apoi se umpul dovleceii, cu acesată compoziție. Dovleceii umpluți, se acoperă cu capacele lor, se așează într-un vas încăpător, sau o tavă mai înaltă, se adaugă cca. 100 ml apă și se pun la gătit, în cuptorul preîncălzit la 180 grade cca. 10 minute. Asta e varianta clasică la cuptor. Eu m-am folosit din nou de CrockPot, am așezat dovlecei umpluți acoperiți cu căpăcelele lor, în vasul aparatului, am adăugat apa cca. 100 ml, am acoperit vasul cu capacul de sticlă, am setat aparatul la HIGH, pentru 60  de minute. Fiind gătiți lent, dovleceii nu s-au înmuiat, au rămas fermi. Se servesc calzi ca atare, în zilele de post, sau cu smăntână, cașcaval ras sau un sos la alegere. Spor și success! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Fasole batuta cu ceapa calita si boia

Postat de Corina33

Fasole batuta cu ceapa calita si boia

Se pune fasolea la inmuiat de cu seara. A doua zi se arunca apa in care a stat si se pune la fiert in alta apa. Cand da in clocot se mai schimba o data apa si se pune iar la fiert impreuna cu...

Citeste continuarea

Reteta simpla si delicioasa de orez cu ciuperci si legume

Postat de deyutzky

Reteta simpla si delicioasa de orez cu ciuperci si legume

Preparare Reteta simpla si delicioasa de orez cu ciuperci si legume Curatam si spalam bine ciupercile, apoi le taiem cuburi si le lasam deoparte.  Curatam, spalam si tocam ceapa, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.05.2016, 18:35
Buniiii! Arata foarte bine
la 06.05.2016, 18:35
wow, cum arata!
la 06.05.2016, 18:35
buni
la 06.05.2016, 18:54
Sunt de mare efect dovlecei astia! Imi place si umplutura
la 06.05.2016, 19:36
f frumosi sunt

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking