Ingrediente
- 1 kg fasole boabe alba
- 1 ceapa galbena
- sare
- 1 morcov optional
- 3 buc ceapa galbena
- ulei
- 1 lgt boia dulce
Mod de preparare
In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se scurge de apa si se pune din nou la fiert in apa curata, fierbinte.
In momentul in care incepe sa fiarba apa, se adauga ceapa curatata si doar crestata si optional morcovul curatat. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare.
Dupa ce a fiert bine, boabele de fasole sunt moi, se scurge de apa, dar nu se arunca, si se lasa sa se raceasca usor.
Intr-un vas incapator se pune fasolea si se da prin blender pana devine o pasta. Pe vremuri, cand nu existau blendere, se zdrobea fasolea cu telul pentru cartofi piure apoi se freca in strecuratoare pentru a ramane cojile de la fasole. :D
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga ceapa la calit. Se presara putina sare si se lasa pana devine sticloasa. Se adauga boiaua si se amesteca repede pentru a nu se arde. Se scoate separat putina ceapa cu ulei, pentru topping.
Se toarna fasolea in cratita si se amesteca. Se lasa sa dea cateva clocote, amestecand bine pentru a nu se prinde de fund. Daca este prea groasa se adauga din apa in care a fiert si care s-a pastrat.
Intre timp se prepara mamaliga si se scoate muratura preferata.
Se pune fasolea in farfurii iar deasupra se toarna topping-ul de ceapa pastrat.
O bunatate, garantat!
Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta, servita cu mamaliga" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
|