Felii de cozonac cu mere si caramel

Postat de postavaru in Dulciuri
22 Oct 2013 | 5159 vizualizari
Felii de cozonac cu mere si caramel

Ingrediente

  • Aluat:
  • 60 ml apa calduta
  • 30 g drojdie proaspata
  • 55 g unt
  • 80 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 600 g faina
  • 60 g zahar
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 180 g zahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 45 g unt
  • 1 mar mare
  • Caramel:
  • 100 g zahar
  • 35 g unt
  • 75 ml smatana pentru frisca

Mod de preparare

Incepem cu pregatirea aluatului. Dizolvam drojdia impreuna cu o lingura de zahar, in putin lapte caldut si lasam 5 minute sa se activeze.

Intr-un castron cernem faina si adaugam ouale, zaharul, apa calduta si restul de lapte. Adaugam drojdia activata si incepem sa framantam. Urmeaza apoi praful de sare, untul topit si extractul de vanilie.
Framantam pana obtinem un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana. Daca este nevoie, mai adaugam putina faina.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).

Dupa ce a dospit aluatul pregatim umplutura. Amestecam zaharul cu scortisoara apoi adaugam untul topit si amestecam pana se omogenizeaza. Marul il curatam si il taiem bucatele mici.

Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, de 0,5 cm grosime. Ungem foaia cu untul topit amestecat cu zahar si scortisoara.
Taiem foaia in fasii de latimea tavii pentru cozonac. Presaram bucatele de mar pe prima fasie iar apoi o acoperim cu cea de-a doua fasie. Procedam la fel si cu restul fasiilor de aluat (eu am avut 4). Taiem apoi la interval de ~10 cm.

In tava tapetata cu hartie de copt asezam feliile in sir indian. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 15 minute sa creasca. Dam apoi tava la cuptor, la foc potrivit timp de ~40 de minute. Daca cozonacul se rumeneste prea tare deasupra, inainte sa fie copt si in interior, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se mai lasa la cuptor, pana cand este copt.

Scoatem cozonacul pe un gratar de bucatarie si il lasam putin sa se raceasca.

Intre timp pregatim caramelul. Intr-o craticioara topim zaharul pana capata o culoare aurie. Adaugam untul si amestecam energic apoi adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba, cateva minute, pana cand se ingroasa putin. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca apoi turnam caramelul peste cozonac.

E de preferat sa fie mancat cat inca este caldut, alaturi de o cana de lapte sau de cafea :).

Daca ti-a placut reteta noastra "Felii de cozonac cu mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (49)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert nuci umplute cu nutella

Postat de sufletista

Desert nuci umplute cu nutella

Mixam untul moale cu zaharul pudra, cca. 2 min, dupa care adaugam ouale, mixand bine dupa fiecare. Adaugam treptat faina, amestecata cu praful de copt, coaja de portocala. La final,...

Citeste continuarea

Clatite cu unt si miere de albine

Postat de Dya

Clatite cu unt si miere de albine

Intr-un bol, amestecam toate ingredientele uscate, adaugand ulterior laptele si apa. Mixam compozitia pana la omogenizarea completa. Cu ajutorul unui polonic, luam cate putin din compozitia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.10.2013, 15:25
Hmmm ce bunatate
la 22.10.2013, 15:29
Tu, Ancuţa, vii cu chestii d-astea delicioase între mese Super!
la 22.10.2013, 15:30
bun bun
la 22.10.2013, 15:31
wow ce deliciu !!!
la 22.10.2013, 15:32
am sosit dupa miros....

Vezi toate comentariile (49)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking