Ingrediente
- Pentru 3 foi:
- 2 linguri miere de albina
- 1 ou
- 50 gr unt
- 200 gr zahar
- 250-300 gr faina
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- Sare
- Zahar vanilat
- Coaja si zeama de lamaie
- Pentru crema:
- 200 gr crema mascarpone
- 200 gr unt
- 700 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon alimentar
- Sirop de lamaie
- Coaja de lamaie
- Esenta vanilie
- Dulceata de visine
- Glazura:
- 250 gr ciocolata
- O lingura miere de albina
- O lingura smantana
- 50 ml frisca lichida
- O lingurita rom
- O lingura cacao
Mod de preparare
Ingredientele sunt pentru o tava mai mica si 4 foi sau 3 foi pe o tava mai mare. Eu am facut 3 portii, adica 9 foi, pentru doua prajituri de cate 4 foi, ramane o foaie pe care am mancat-o cu crema….deh, pofta era mare.
Ouale se bat spuma cu zaharul, apoi se adauga untul moale si mierea de albine. Amestecul se pune cateva minute pe baie de aburi pana cand zaharul si untul se topesc. Se ia de pe aburi se se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, vanilia si coaja de lamaie. Apoi se adauga faina pana se obtine consistenta dorita. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare pentru a putea intinde foile.
Se imparte in 3 sau 4 parti si se coc foile pe dosul tavii, pe care in prealabil s-a pus o hartie de copt. Timpul de coacere este in functie de cuptorul fiecaruia, aproximativ 25 de minute.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, vanilia, siropul de lamaie. Se pune amidonul si aproximativ 200 ml lapte. Restul laptelui se incalzeste putin, apoi se pune peste amestecul de galbenusuri. Se transfera apoi amestecul din nou in cratita si se pune la foc mic, amestecand continuu cu telul, pana cand obtinem consistenta dorita. Se acopera cu o folie alimentara pentru a nu prinde pojghita si se lasa la racit.
Se mixeaza untul cu crema mascarpone, apoi se incorporeaza cate putin crema de ou racita, mixand foarte bine. Eu am pus intre foi crema de vanilie dar si un strat de dulceata de visine putin acrisoara.
Glazura:
Toate ingredientele se pun pe baie de aburi pana cand ciocolata este topita complet. Lasam sa sa raceasca putin, apoi se pune peste prajitura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Foi cu miere de albine si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (79)
|