500 ml lapte se pun sa fiarba si cealalte 500 ml sa fie separat, rece si amestecat cu grisul. Batem ouale cu zaharul, vanilia si lamaia rasa bine pana se face spuma. Micsoram focul, punem laptele cu grisul amestecand bine, apoi adaugam si compozitia din oua cu zahar, adaugand si 2 linguri din untul topit, amestecam bine pana cand devine crema, cca 5 minute la foc mic. Nu va speriati daca e moale, asa trebuie sa fie! Daca asteptam sa se intareasca mult, atunci, punand la cuptor se va intari si mai mult, trebuie sa fie un desert destul de moale ca sa il poti taia cu furculita si nu cu un cutit! Oricum, dupa o zi se va intari si mai mult la frigider!
intre timp, sau mai bine chiar inainte de a face crema, intr-un pirex dreptunghiular cca 30*20 asezam foile de placinta unse cu unt fiecare in parte si bineinteles, si tava inainte de a pune prima foaie! Dupa 6 foi asezate putin sa depaseasca cu vreo 5 cm marginea pirexului, punem compozitia, luam marginile foilor si inchidem pe rand cele 4 laturi ale tavii, ungand cu ulei in timp ce le inchidem, apoi punem celelate 6 foi, unse fiecare cu unt si la fel si marginile! (din pacate, am uitat sa fac fotografii la compozitie si la tava, dar promit ca sapt viitoare voi face)
intepam cu varful cutitului in forma in care o vom taia cand va fi gata, dupa care, ne udam mana cu apa rece si stropim putin placinta dupa care o vom punem la cuptorul preincalzit la 160C (initial a fost la 180C dar cuptorul meu e mai puternic) ptr cca 45 min.
Cand e gata, il lasam sa se raceasca, niciodata nu trebuie sa fie si placinta si siropul fierbinte! Asta e valabil ptr toate placintele de acest gen, cel putin asta e o regula greceasca si stiu si de ce, ptr ca altfel, foile de deasupra nu vor mai fi crocante, vor deveni moi, ceea ce nu ar trebui!
Pentru sirop, punem totul intr-o oala si lasam sa fiarba la foc mic cca 15 min dupa care punem peste placinta racita incet, e indicat sa punem cu un polonic intai pe margine de jur imprejur, nu trebuie aruncat peste placinta siropul, ptr ca se va inmuia si nu va mai fi iarasi crocante foile de deasupra! In afara verii, in tot restul anului, galaktobureko se va pastra la temperatura camerei si dupa 2 zile il punem la frigider, nu va speriati, nu se strica, noi nu am patit nimic vreo 10 ani! Aceasta placinta e de preferat sa se manance pana intra la frigider, ptr ca apoi se intareste si isi pierde din gustul bun si proaspat! Pe timp de vara il puteti tine in bucatarie pana a doua zi.
Pofta Buna!
p.s. in aceste poze, crema e putin mai inchisa decat de obicei, ptr ca am folosit zahar vanilat bio ceea ce e mai inchis, dar gustul e la fel! Folosesc doar produse bio, asa sper ca cel putin mancam ceva mai sigur, cred eu!