Galaktoboureko

Postat de doralinda72 in Dulciuri
16 Oct 2012 | 8751 vizualizari
Galaktoboureko

Gatesc atat de des acest desert, incat nu ma mai uit la reteta! Il fac saptamanal, fetitele si sotul sunt inebuniti! Sotul e grec, deci pot zice ca mananca foarte multe dulciuri, dar dulciuri facute de casa! Si cum mama lui gatea in fiecare zi, s-a gandit ea sa ma invete, si bine a facut, ptr ca eu nu mananc de obicei dulciuri, dar aceasta placinta, pot manca jumatate din tava! Nu locuim in grecia, decat in vacantele de vara si iarna, si cand suntem acolo, mi-e cam lene sa fac eu placinta, si cumpar de gata, dar mereu am plangeri, mai ales de la fetita, ca nu e asa bun cum e al meu! Si asta ma bucura mult!

Ingrediente

  • Pentru CREMA:
  • 6 oua
  • 1 litru lapte
  • 12 foi subtiri de placinta, gen baclava
  • 200 gr zahar
  • 150 gr gris fin
  • unt topit pentru uns cca jumatate de pachet
  • 3 pliculete de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru Sirop:
  • 3 si jumatate pahare de zahar
  • 2 si trei sferturi pahare de apa
  • jumatate lamaie rasa si o lingura de suc de lamaie

Mod de preparare

500 ml lapte se pun sa fiarba si cealalte 500 ml sa fie separat, rece si amestecat cu grisul. Batem ouale cu zaharul, vanilia si lamaia rasa bine pana se face spuma. Micsoram focul, punem laptele cu grisul amestecand bine, apoi adaugam si compozitia din oua cu zahar, adaugand si 2 linguri din untul topit, amestecam bine pana cand devine crema, cca 5 minute la foc mic. Nu va speriati daca e moale, asa trebuie sa fie! Daca asteptam sa se intareasca mult, atunci, punand la cuptor se va intari si mai mult, trebuie sa fie un desert destul de moale ca sa il poti taia cu furculita si nu cu un cutit! Oricum, dupa o zi se va intari si mai mult la frigider!

intre timp, sau mai bine chiar inainte de a face crema, intr-un pirex dreptunghiular cca 30*20 asezam foile de placinta unse cu unt fiecare in parte si bineinteles, si tava inainte de a pune prima foaie! Dupa 6 foi asezate putin sa depaseasca cu vreo 5 cm marginea pirexului, punem compozitia, luam marginile foilor si inchidem pe rand cele 4 laturi ale tavii, ungand cu ulei in timp ce le inchidem, apoi punem celelate 6 foi, unse fiecare cu unt si la fel si marginile! (din pacate, am uitat sa fac fotografii la compozitie si la tava, dar promit ca sapt viitoare voi face)

intepam cu varful cutitului in forma in care o vom taia cand va fi gata, dupa care, ne udam mana cu apa rece si stropim putin placinta dupa care o vom punem la cuptorul preincalzit la 160C (initial a fost la 180C dar cuptorul meu e mai puternic) ptr cca 45 min.

Cand e gata, il lasam sa se raceasca, niciodata nu trebuie sa fie si placinta si siropul fierbinte! Asta e valabil ptr toate placintele de acest gen, cel putin asta e o regula greceasca si stiu si de ce, ptr ca altfel, foile de deasupra nu vor mai fi crocante, vor deveni moi, ceea ce nu ar trebui!

Pentru sirop, punem totul intr-o oala si lasam sa fiarba la foc mic cca 15 min dupa care punem peste placinta racita incet, e indicat sa punem cu un polonic intai pe margine de jur imprejur, nu trebuie aruncat peste placinta siropul, ptr ca se va inmuia si nu va mai fi iarasi crocante foile de deasupra! In afara verii, in tot restul anului, galaktobureko se va pastra la temperatura camerei si dupa 2 zile il punem la frigider, nu va speriati, nu se strica, noi nu am patit nimic vreo 10 ani! Aceasta placinta e de preferat sa se manance pana intra la frigider, ptr ca apoi se intareste si isi pierde din gustul bun si proaspat! Pe timp de vara il puteti tine in bucatarie pana a doua zi.

Pofta Buna!

p.s. in aceste poze, crema e putin mai inchisa decat de obicei, ptr ca am folosit zahar vanilat bio ceea ce e mai inchis, dar gustul e la fel! Folosesc doar produse bio, asa sper ca cel putin mancam ceva mai sigur, cred eu!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galaktoboureko" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Galaktoboureko 2

Postat de doralinda72

Galaktoboureko 2

Punem laptele la incalzit dar fara sa fiarba! Taiem bucata de vanilie, o taiem pe lung pe mijloc si cu ajutorul varfului de cutit, adunam miezul si punem in lapte, odata cu incalzirea laptelui,...

Citeste continuarea

Galaktoboureko...pfff... Complicat? Deloc! O sa vedeti... ;-)

Postat de puideom150

Galaktoboureko...pfff... Complicat? Deloc! O sa vedeti... ;-)

Sa va spun si ce am facut cu toate astea... Am pus la fiert laptele cu grisul, un praf de sare si coaja de la o lamaie. Am luat la bataie cele 7 galbenusuri de ou cu 7 linguri de zahar, pana s-au...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.10.2012, 09:19
la 16.10.2012, 09:49
imi place
la 16.10.2012, 10:40
Multumesc mult! In curand voi face si baklava si voi posta reteta!
O zi buna!
la 16.10.2012, 10:41
Mmmm ce buna
la 16.10.2012, 11:34
E chiar foarte buna! E singurul desert care imi place!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking