Gomboti cu prune din aluat cu gris

Postat de Kori in Dulciuri
24 Sep 2011 | 24695 vizualizari
Gomboti cu prune din aluat cu gris

Eu fac de obicei gombotii din aluat de cartofi, dar m-am uitat pe blogul Laurei Laurentiu si am vazut o reteta de gomboti din aluat cu gris si am zis sa incerc.E mai usor de facut, dar totusi imi plac mai mult cei din aluat de cartofi. Dar si astia au iesit foarte buni, am facut 30 de gomboti si nu mai e nici unul:)) Drept e ca ai mei sunt mari mancai :)) Deci multumesc Laurei pt reteta si pt toate retetele traditionale de pe blogul ei. Ioooi ce amintiri din copilarie placute mi-a trezit...(mama e banateanca) :))

Ingrediente

pt aluat:  

  • 400gr. gris
  • 300ml apa
  • 300 gr unt
  • 5-6 oua
  • 200 gr faina

  prune (pt 30 de gomboti)

  • 2-3 linguri de zahar tos 
  • 2 linguri zahar praf vanilat
  • 2 linguri scortisoare
  • 250 gr gris 
  • 50 gr unt + 1 lingura de ulei

Mod de preparare

Reteta mea e pt 30 de gomboti, deci pt 15 gomboti se imparte fiecare cantitate a fiecarui ingredient la jumatate.

Am pus apa si untul la fiert cu un pic de sare si cand a inceput sa clocoteasca am pus cele 400 gr gris si l-am lasat pe foc pana s-a ingrosat mestecand mereu, sa nu se faca gogoloase. L-am lasat la racit si am prajit in 50 gr unt cele 250 gr de gris ( ca sa nu se arda untul in tigaie se adauga o lingura de ulei) pana s-a rumenit, mestecand mereu. Apoi am pus in el 1 lingura zahar tos, 2 linguri zahar vaniliat, 1 lingura scortisoara.

Prunele spalate bine le-am scos samburii, le-am taiat in 2, daca sunt mari se poate si in 3, apoi am pus peste ele 2 linguri zahar tos si o lingura de scortisoara.

Am facut un aluat din grisul racit, faina si oua. Apoi am facut gomboti din aluat cu o jumate de pruna in mijloc. I-am introdus cu grija intr-o cratita in care apa cu o lingurita de sare deja clocotea si i-am lasat sa fiarba cam 2 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata, apoi i-am scos cu o spumiera si i-am dat prin grisul prajit cu zahar si scortisoara si i-am asezat pe o tava unde au stat foarte putina vreme, pt ca foarte curand au disparut de am crezut ca s-a mutat triunghiul bermudelor la mine in bucatarie.:). Dar nu m-am speriat pt ca sunt deja obisnuita cu astfel de "activitati paranormale" in bucatarie la mine :)))

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune din aluat cu gris" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert galuste cu prune din aluat cu branza de vaci

Postat de sufletista

Desert galuste cu prune din aluat cu branza de vaci

Intr-un bol amestecam branza cu restul de ingrediente pentru aluat,amestecam bine pana ce se omgenizeaza,acoperim cu folie si dam la rece 30 min. Intre timp am adaugat apa cu 1 lingurita sare...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2011, 22:48
Cu cartofii le fac si eu,dar cred ca si cu gris sunt la fel de bune...oricum arata delicios
la 24.09.2011, 22:55
la 25.09.2011, 13:23
foarte buni
la 25.09.2011, 13:29
bun
la 25.09.2011, 13:38
multumesc Elena Daria , eu zic ca-s mai buni din cartofi , dar copiilor le-au placut mult si astia

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking