Invartita in foi cu branza (1)

Postat de anisoara in Aperitive / Garnituri
1 Iun 2010 | 42733 vizualizari
Invartita in foi cu branza (1)

Aluatul se prepara dupa o reteta foarte simpla si rapida.

Ingrediente

  • 1kg de faina
  • 1/2 de pahar de ulei (250 ml paharul)
  • 2 oua
  • cca 2 lingurite de sare
  • 450-500 ml de apa calduta   
  • ulei pentru intinderea aluatului
  • pentru umplutura
  • branza de oi
  • branza de vaci putin sarata ,fara ou.
  • verdeata-marar si ceapa verde

Mod de preparare

e strict necesar:
1. pt a obtine un aluat care se intinde foarte bine si care nu se rupe - ingredientele sa fie la temperatura camerei si aluatul sa fie framantat indeajus si mult timp
 
Faina se cerne intr-un vas mai larg. In faina se adauga uleiul si se framanta intre degete , intre palme.

In apa calduta se adauga ouale si sarea si totul se amesteca bine, nu se bat ouale. In mijlocul fainii se face  o adancitura si se toarna treptat amestecul.Se framanta aluatul,  pana nu se mai lipeste de maini si devine neted si molcut la pipait- cca 15 min.

Aluatul se acopera cu un prosop de in si se lasa sa se odihneasca. Timpul minim de odihnire a aluatului este 1 ora.Cu cat mai mult timp ,  cu atat mai bine.Dar in frigider  se pastreaza nu  mai mult de 2 zile.

Daca se planuieste sa se lucreze cu aluatul mai tarziu , se inveleste cu o pelicula  pentru bucatarie si se pune la pastrat in frigider.

Inainte de a lucra cu aluatul - e necesar sa-l aduceti la temperatura camerei. Numai asa veti lucra usor cu el. 

Pentru a pregati o invartita aveti nevoie de o suprafata mai mare, adica o masa mai mare, si o fata de masa de in sau bumbac .

Din acest aluat se obtin 2 invartite mari cu umplutura.

Incepem :
Se unge masa cu ajutorul mainii cu ulei fara miros.Aluatul  se imparte  in 2 parti. Se intinde putin cu sucitorul sau facaletul si se lasa din nou sa se odihneasca , undeva 5-10 minute.

Dupa aceia, se ung bine mainele CALDE NU RECI  cu ulei, se ia o bucata de aluat in maini, pe pumni, nu in palme. Pumnii trebuie sa fii in centrul cercului de aluat

ROTIND CU PUMNII SI INTINZAND ALUATUL , VETI OBSERVA CU CATA USURINTA SE INTINDE MIJLOCUL ALUATULUI. PESTE CATEVA TIMP ALUATUL SE VA IMPASTIA PANA LA COATE .  MARGINILE ALUATULUI RAMAN GROSUTE, ELE SE VOR  INTINDe PE MASA FOARTE USOR. Important e sa intindeti mijlocul. Cand veti vedea ca s-a intins destul de bine, il puneti pe masa cu mare atentie, apoi marginile aluatului se intind cu mana. Se lucreaza cu foarte mare usurinta.

Acest aluat nu se rupe niciodata daca este framantat bine, timp indelingat si este adus la temperatura camerei. Aluatul se va lucra pe masa acoperita cu o fata de masa.

Marimea foii de aluat va fi undeva la  60/80 cm ,dar e posibil si mai mare, depinde cat de subtire veti intinde aluatul.Daca intradevar , va fi intins ca foaia de tigara, atunci marimea lui va fi de aproximativ un metru. 

Pentru inceput , ca sa simtiti , cat de placut  si usor se  intinde aluatul, taiati o bucatica mica de aluat, intindeti-o cu sucitorul, ungeti-o cu putin ulei  si lucrati cu el cu ajutorul pumnilor, ca sa simtiti intinderea acestui aluat.
 
 Dupa aceia , cu ajutorul unei pensule se  unge toata suprafata de aluat cu unt topit, sau ulei, in prealabil prajit cu ceapa , ceapa sa inaltura cu ajutorul unei site mici, sau jumatate de unt si  jumate de ulei.
Dupa aceia, se  imprastie, pe aluatul uns,BRANZA DE OAIE , data prin razatoare sau BRANZA DE VACA PUTIN SARATA.

Va sfatuiesc sa nu puneti multa umplutura , pentru ca ea ingreuneaza aluatul si nu se va obtine efectul de foi.  

Pe o margine de 15-20 de cm nu se adauga branza pe ea.

Se ridica fata de masa de la un capat si aluatul intins treptat se inroleaza intr-o invartita mare.Marginile aluatului se lipesc  atent  cu mana si se inroleaza  invartita in forma de spirala.La fel se procedeaza cu cealalta  bucata de aluat . 

Se aranjaza cu atentie in  tava de copt, care a fost unsa cu ulei.Se unge cu un galbenus de ou amestecat bine cu o lingura de apa calduta. Tava se pune in cuptorul preincalzit la temperatura de 220C si se coace timp de 45 minute. Dupa 20 de minute se scade temperatura la 200C.  

Tava se scoate din cuptor si se lasa cam 15 minute ,sa se raceasca .

Invartita se taie cu un cutit foarte ascutit si cu mare atentie , deoarece este posibil sa se lase.

La gust invartita este saratica cu o pojgita de aluat crocant si un un miez in foi saratel si molcut. Este deosebit de gustoasa si se prepara foarte repede si foarte usor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Invartita in foi cu branza (1)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Aperitiv placinta cu branza de vaci

Postat de mitinita

Aperitiv placinta cu branza de vaci

Intr-un bol se amesteca cele doua oua si branza de vaci. Se ia o foaie de placinta si se pune din loc in loc compozitie. Se strange foaia sub forma de evantai. Se pune foaia in tava de 32...

Citeste continuarea

Mini quiche cu rosii si masline

Postat de ianculubita

Mini quiche cu rosii si masline

Formele mici de tarte le capitonam cu foietaj,in interior punem bucatele de ton bine scurs,masline taiate fin,parmezan ras,impartim cu lingura amestecul de iaurt,oua si putin piper,deasupra felii...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

Comentarii

la 01.06.2010, 15:33
ce frumos ca de obicei,Anisoara
la 01.06.2010, 15:37
foarte faina! am facut si eu acum ceva ani vrei 4 cred la fel cu aceleasi foi umpluta cu branza cu struguri albastrii, ca eu asa gasisem atunci reteta,foarte buna o fost! dar a mancat-o dupa atata intins la aluat sotul pe loc! toata, deci nu am mai repetat-o , foarte fain aluatul asta e drept!
la 01.06.2010, 15:38
foarte frumoasa descrieresi placinta este deosebita5 furculite
la 01.06.2010, 16:50
am si eu o retata dar cu branza de vaca si cu foetaj si tot asa incolacit ca sarpele e super 5 furcu o sa o fac saptamana acesta,felicitariarata super bine
la 01.06.2010, 17:05
ce frumos, ce frumos...................

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking