Placinta de post cu spanac si leurda

Postat de Lia1 in Mancaruri de post
13 Apr 2014 | 14306 vizualizari
Placinta de post cu spanac si leurda

N-am pentru astazi ceva cu peste si nici poze cu flori pentru cei care va sarbatoriti azi ziua numelui. Sa fiti sanatosi si sa aveti zile senine! Este inca post, sper sa fie de ajutor. Este cu spanac si leurda (de sezon), se face destul de rapid la tigaie, arata dragut, mai ramane sa tineti cont de niste sfaturi. Eu am bunavoinata sa gatesc cu legume/frunze de sezon desi nu ma declar un fan al acestora. Pentru reusita acestui preparat, va trebuie multa rabdare si oarece abilitate sa intindeti aluatul intr-o foaie atat de subtire, incat, aproape ca trebuie sa se intrevada umplutura prin ea atunci cand rulati, altfel, va fi prea groasa si nu se va coace bine la tigaie acolo unde se intalnesc spirele. Cel mai bine am putut sa o intind de vreo 2.5mm dar este deja prea groasa. Trebuia mult timp ca sa o intind mai subtire si nici nu stiu daca as fi reusit. Totusi, functioneaza si grosimea aceasta, nu este grav, dar in acest caz, rulourile nu le veti coace in forma de spirala ci tuburi individuale pe care sa le puteti intoarce pe toate partile. Asa ar fi mai ok. Mai atrag atentia ca daca nu va place salata de spanac cu leurda si paine, atunci nici acest preparat nu va va placea decat daca ii adaugati si branza telemea sfaramata, lapte in loc de apa in aluat si unt in loc de ulei. Eu am vrut musai ca sa o fac de post. Daca va plac, puteti pune orice alte frunze verzi: ceapa, stevie, etc. Leurda insa aduce deja la gust cu (bucatarii zic usturoiul verde) ceapa verde, mie asa mi se pare, de aceea, aveti grija la proportii. Preparatul acesta l-am vazut la Bandusa pe blog.

Ingrediente

  • ALUAT
  • 300 g faina
  • 125 ml apa (sau lapte)
  • 1 lingura cu ulei (sau unt)
  • 2 linguri cu ulei pentru uns tigaia (sau unt)
  • 1/2 lingurita sare sau cum obisnuiti la paine
  • UMPLUTURA
  • 500 g spanac
  • 1 legatura leurda
  • sare, piper dupa gust
  • branza in zi de dulce

Mod de preparare

Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt in ea lipii la tigaie. 

1. Intr-un bol pui faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 125 ml apa, se amesteca si se framanta pana devine o coca moale si cu textura fina. Daca e prea moale coca, mai framanti adaugand treptat cate o lingura de faina. Niciodata nu mi-a placut "cum devine" coca dupa ce am mai adaugat apa, asa cum am procedat, pentru ca am pus 100ml apa si la tipul de faina pe care l-am avut, coca era prea tare. Cand adaugi ulterior apa, coca devine lucioasa si nefireasca. Prefer operatiunea inversa, cu apa un pic in plus si sa-i adaug faina daca mai este cazul. Bila din coca se lasa la odihna intr-un castron acoperit, pentru jumatate de ora.

2. Spanacul si leurda le tai marunt. Amesteci cu piper. Cu sare se amesteca doar inainte de a pune umplutura in placinta, pentru a nu lasa lichid.

3. Tigaia o ungi cu 2 linguri de ulei.

4. Coca o imparti in 3 bucati. Fiecare bucata o intinzi cu un sucitor, cat mai subtire posibil, sub forma unui disc. 

5. Pe marginea discului pui umplutura, apoi coca o rulezi doar cat sa o acopere (nu se ruleaza mai mult, ca sa nu fie coca prea multa la suprapunere). 

6. Tai restul de coca, iar din rulou faci un melc in mijlocul tigaii.

7. Pui din nou umplutura pe marginea foii si formeazi alt rulou. Acesta il pui in tigaie, in jurul melcului anterior. Repeti pana se termina coca si umplutura.

8. Tigaia o pui la foc mediu pe flacara de la aragaz. O lasi pana se aureste pe o parte (cam 10 minute). Cu ajutorul unui capac (sau farfurie mare) o intorci pe cealalta parte. De jur imprejur toarni ultima lingura de ulei ramas si o coci placinta pana cand este aurita si pe aceasta parte.

9. Placinta o scoti pe o farfurie/platou rotund. Se mananca atat calda, cat si rece.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta de post cu spanac si leurda" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Fasole batuta, servita cu mamaliga

Postat de mirela0911

Fasole batuta, servita cu mamaliga

In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se scurge de apa si se pune din nou la...

Citeste continuarea

Pilaf de post cu ciuperci

Postat de Oana

Pilaf de post cu ciuperci

Pune intr-o craticioara uleiul sa se incinga, adauga ceapa tocata cubulete, morcovul ras si ardeiul capia cubulete Lasa-le sa se caleasca putin, apoi adauga boia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.04.2014, 12:36
Ce bine arata! Si cred ca e si foarte buna!
la 13.04.2014, 12:45
Ce bine ca a venit spanacu si leurda proaspate ca se fac tot felul de bunatati :bd
la 13.04.2014, 12:48
Foarte frumos a iesit!
la 13.04.2014, 13:01
Ce frumos arata ! Si chiar daca n-are carnita din asta mananc si eu...
la 13.04.2014, 13:10
frumos arata

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking