Prajitura Alba ca zapada

Postat de alice_ciobanu in Prajituri
11 Ian 2013 | 10064 vizualizari
Prajitura Alba ca zapada

Prajitura asta am facut-o de Craciun, insa abia acum reusesc sa o postez. Nu stiu cum, insa in fiecare an patesc la fel :( . Adica: prajituresc, coc, fac mancare bunicica si... mereu contratimp cu postatul pe blog. No, probabil ca asa mi-e mie dat sa fie :))

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 450 gr faina
  • 1 ou
  • 120 gr unt
  • 150 gr zahar tos
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 pliculet amoniu pt prajituri
  • cateva linguri cu lapte
  • o lingura cu otet
  • pentru crema:
  • 600 ml lapte
  • 2 oua
  • 200 gr unt
  • zeama de la 2 lamai
  • 3 linguri amidon pentru prajituri
  • zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare

Mai intai facem foile. Frecam untul cu zaharul si zaharul vanilat, dupa care adaugam oul si mixam. Adaugam bicarbonatul stins cu o lingura de otet si cateva linguri de lapte, faina si amestecam pana ce obtinem un aluat tare si ferm, o bila de aluat. Impartim bila de aluat in patru parti egale. Fiecare parte va deveni o foaie. Luam fiecare bucata de aluat, o punem in doua foi de copt si intindem cu sucitorul incet si sigur in foaie cat mai subtire, cam de 1mm, fix de dimensiunea tavii pe dosul careia o vom coace. Eu am folosit tava de 25*35. Cand am intins prima foaie la dimensiunea dorita, luam cu tot cu foaia de copt pe suprafata careia am intins-o si o punem pe dosul tavii de copt. Dam la cuptor, la foc moderat, cateva minute pana ce foaia capata o culoare putin aurie. Nu lasati foaia la copt prea mult timp pentru ca se vor arde imediat si se vor intari si veti obtine o alba ca neagra :P

Procedati la fel cu fiecare din celelalte 3 bucati de aluat ramase. In final va trebui sa aveti patru foi frumoase, netede si albe. Depozitati-le una peste alta, cu foile de copt intre ele, la loc racoros si uscat pana ce e gata si crema...

Pentru crema punem  pe foc, intr-o craticioara, laptele la fiert. Ouale le batem spuma cu zaharul si apoi le adaugam in fir subtire peste laptele cald. Omogenizam cu lingura. Adaugam amidonul si amestecam. Lasam la foc mic si amestecam in crema, luand mereu de pe fundul cratitei, pentru a nu se prinde, pana ce crema se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam untul la temperatura camerei. Mixam puternic. In final adaugam zeama de la 2 lamai. 

Cand crema s-a racit vom trece la umplerea foilor...adica foaie, crema, foaie crema, foaie crema, foaie. Deasupra punem o greutate, de exemplu un fund de lemn mai gros. Dam la rece pentru cateva ore sau peste noapte.

A doua zi pudram cu zahar pudra... taiem in romburi sau patrate mici ...si...consumam...:))  

E fix asa cum mi-o aminteam.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2013, 11:37
ador prajitura asta
la 11.01.2013, 11:39
Bunuuuuuuuuuuuuuta taaaaaaaare
la 11.01.2013, 12:03
delicioasa
la 11.01.2013, 12:30
Minunata si super delicioasa
la 11.01.2013, 12:47
pupicei bucatarasilor!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking