Prajitura Albinita (reteta cu nr. 400)

Postat de merisor67 in Prajituri
15 Apr 2014 | 19257 vizualizari
Prajitura Albinita (reteta cu nr. 400)

Stiu, la o asa cifra ar fi trebuit un tort, dar mie cel mai mult imi plac si imi reusesc prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii. Asa ca am ales pentru acest numar o astfel de prajitura. Nu mai facusem de ani buni prajitura Albinita si tare am poftit la ea, mai ales ca de curand am mancat la cineva. Este buna, buna, multa si aspectuoasa, parerea mea! Am ales pentru aceasta prajitura cea mai mare tava din dotare, sa se sature toata lumea, ca mereu mi se reproseaza ca fac dulciurile cele mai bune in cantitati mici. :)

Ingrediente

Pentru 4 foi coapte pe dosul tavii(33/43 cm):

  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 700 gr faina

Pentru crema:

  • 1 l lapte
  • 3 galbenusuri
  • 250 gr gris
  • 150 gr zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura faina
  • 200 gr unt
  • coaja rasa si zeama de la o portocala
  • 1 varf lingurita sare

720 gr gem de caise

Mod de preparare

Pentru foi, amestecam untul cu zaharul, mierea, laptele si sarea si le diluam la foc incet, mestecand continuu sa se omogenizeze bine totul.

Nu trebuie sa dea in fiert, doar sa se topeasca untul si zaharul.

Cernem faina si o punem intr-un bol amestecand in ea si bicarbonatul.

Facem o adancitura la mijloc unde punem ouale amestecate si incepem sa turnam din compozitia cu miere, racita putin, alternand cu faina pana cand vom forma un aluat nelipicios si usor de intins.

Impartim aluatul in patru parti pe care le vom intinde si le vom coace pe dosul tavii cate 4 - 5 minute la 180 de grade in cuptorul preincalzit.

Eu nu am mai lasat aluatul sa se odihneasca, l-am intins direct, deoarece am constatat ca se intinde mai greu daca este lasat mai mult la odihnit.

Pentru crema,  amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea, grisul, coaja si zeama de portocala si la final faina, apoi diluam totul cu putin lapte rece.

Restul de lapte il vom incalzi si il vom pune treptat peste ingredientele amestecate, apoi punem totul la foc incet mestecand continuu pana se va ingrosa compozitia ca o budinca.

Stingem focul si lasam crema sa se raceasca acoperind vasul cu o folie sa nu se formeze crusta.

Untul, tinut la temperatura camerei il vom freca cu zaharul vanilat pana cand devine spumos, apoi vom adauga cate putina crema peste el si vom mixa pana la epuizarea cremei.

Asamblam prajitura in felul urmator: peste prima foaie asezata in tava, punem 1/2 din crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si presam usor, intindem peste ea gemul de caise, apoi a treia foaie, restul de crema si ultima foaie.

Acoperim prajitura cu folie, punem o greutate deasupra(eu folosesc niste dictionare mari) si dam prajitura la rece cateva ore pana se vor inmuia foile.

E recomandat sa fie tinuta la rece de pe o zi pe alta pentru ca se va portiona frumos si uniform, dar noi nu rezistam atat.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Albinita (reteta cu nr. 400)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (87)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Prajitura cu gem si nuca

Postat de Constelatialeu

Prajitura cu gem si nuca

Margarina o frecam bine cu zaharul pana acesta se topeste. Separat albusurile se bat spuma tare. Peste margarina se adauga galbenusurile si se omogenizeaza, apoi faina si albusurile batute spuma....

Citeste continuarea

Desert clatite cu dulceata de visine

Postat de Oana

Desert clatite cu dulceata de visine

Mixeaza ouale cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Adauga apoi uleiul. Pune treptat faina alternand cu apa minerala si la final subtiaza cu laptele. Aluatul trebuie sa fie de consistenta unei...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2014, 18:38
Zum,zum,zum la cat mai multe albinute mari ,sa se ajunga la toate lumilii....
la 15.04.2014, 18:46
la 15.04.2014, 18:51
Tare-mi placi prajiturica asta!
la 15.04.2014, 18:53
buna buna
la 15.04.2014, 18:54
Am uitat sa zic: felicitari Meri si la mai mare! .....m-a furat prajitura Am o matusa care face prajitura asta la toate sarbatorile, asa de buna ca la ea nu am mancat nicaieri si acum imi lasa gura apa cand ma gandesc: foile sunt mai maronii si asa de bine inmuiate de la crema si gem

Vezi toate comentariile (87)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking