Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine

Postat de merisor67 in Prajituri
2 Ian 2016 | 8045 vizualizari
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine

Cam lung titlul, dar nu stiu cum sa ii spun altfel. Este o prajitura foarte de efect, dar si tare gustoasa cu asa combinatie de aluat fraged, cu nuca in el, aluat de bezea cu nuca de cocos, gem dulce-acrisor de caise si jeleu dulce-acrisor de visine. Am vazut ca Vladutz, bucatarul de la Neatza, foloseste combinatii de aluat fraged si pandispan si tare m-a incantat ideea, drept pentru care ii multumesc pentru inspiratie! Eu am combinat altfel decat in retetele lui, dar rezultatul a fost peste asteptari de bun.

Ingrediente

  • Aluat fraged:
  • 2 galbenusuri
  • 200 g unt(65%)
  • 120 ml apa minerala
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata fin
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 praf sare
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • faina cat cuprinde(500-600 g)
  • Blat de bezea cu cocos:
  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • un praf sare
  • 100 g nuca de cocos
  • visine din dulceata/sirop(borcan de 275 g)
  • 3 linguri faina
  • Jeleu de visine:
  • 1 borcan dulceata de visine(275 g)
  • siropul in care au fost visinele de la bezea
  • 2 linguri amidon
  • In plus:
  • 275 g gem de caise

Mod de preparare

Pentru aluatul fraged, frecam untul moale cu zaharul, adaugam galbenusurile frecate cu sare, apa minerala si imediat bicarbonatul, care se va stinge in aciditatea apei.

Amestecam bine toate aceste ingrediente, apoi adaugam nuca, esenta si incorporam treptat faina.

Amestecam la inceput cu o spatula, apoi cu degetele, pana obtinem un aluat nelipicios, dar nu foarte tare.

Il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca pana pregatim restul ingredientelor.

Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar mergea folosita o tava mai mica, pentru a iesi prajitura mai inalta.

Pentru bezeaua cu cocos, mixam albusurile spuma cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la treapta superioara, pana obtinem o bezea ferma.

Scoatem mixerul si folosim o spatula.

Adaugam apoi faina, coaja de lamaie si nuca de cocos, amestecand usor pentru a obtine o bezea aerata.

Ungem aluatul din tava cu gemul de caise, apoi intindem bezeaua cu cocos, presaram visinele pe deasupra si le presam usor sa intre in interior.

Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand blaturile sunt bine coapte, nu uitam sa facem testul cu scobitoarea.

Pentru jeleul de visine, trecem dulceata prin blender, adaugam si siropul ramas de la visinele folosite la blat si le fierbem usor.

Cand incep sa fiarba, adaugam imediat amidonul si amestecam energic pana la omogenizare.

Turnam jeleul fierbinte peste prajitura racita si dam tava la rece pana cand jeleul se intareste usor.

Este o prajitura tare gustoasa si aspectuoasa, usor dulce, dar si acrisoara, cu blatul de la baza foarte sfaramicios, si bezeaua ferma, iar jeleul a adus un plus de deliciu.

Sa va fie de folos!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (44)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert chec cu nuci si rahat

Postat de eumimi

Desert chec cu nuci si rahat

Mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare si zaharul. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, apoi le turnam peste albusuri si le incorporam cu o spatula.  Adaugam treptat faina...

Citeste continuarea

Tartă cu cireşe

Postat de diaconta

Tartă cu cireşe

Pentru aluat am amestecat faina cu un praf de sare,praful de copt si crema Mascarpone rece.Am adaugat apoi smantana,zaharul,ouale batute si vanilia. Am framantat un aluat elastic,l-am acoperit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.01.2016, 13:32
Wow! Muuuulti ani Merisorule drag!
la 02.01.2016, 13:37
Rux La multi ani si tie, alaturi de familia ta frumoasa!
la 02.01.2016, 13:39
Minunata!
la 02.01.2016, 13:41
Ce Bună tre sa fie yamii
la 02.01.2016, 13:42
Sunt convinsa ca e delicioasa prajitura! Si arata asa de bineeee!

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking