Ingrediente
Pt. blat:
- 400 g faina
- un praf de sare
- 1/2 plic praf de copt
- 180 g unt rece
- 1 ou
- 2-3 lg apa rece
Pt. umplutura:
- 1.5 kg mere
- 4-5 lg zahar
- 1 lg scortisoara
- 1 plic zahar vanilat
- 2 lg gris
- 6 albusuri
- un praf de sare
- 12 lg rase de zahar
- 150 g nuca macinata
Mod de preparare
Blatul: Intr-un vas se cerne faina. Se amesteca cu sarea, zaharul si praful de copt. Untul se taie cubulete si se pune peste faina. Cu degetele zdrobim bucatile de unt impreuna cu faina, pana se obtine un aluat sfaramicios. Se adauga oul batut si se framanta aluatul. Se adauga pe rand cate o lingura de apa rece in functie de cat este necesar pentru a obtine un aluat omogen. Se aopera cu folie si se da la rece pana se prepara umplutura.
Umplutura: Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea u gauri mari. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si se lasa sa se caleasca pana scade aproape de tot zeama lasata. Se ia de pe foc si se lasa la racit, timp in care se pune scortisoara si zaharul vanilat.
Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, apoi se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma tare ca pentru bezea. Se toarna nuca macinata si se omogenizeaza cu grija.
Se scoate aluatul din frigider si se intinde in forma drepunghiulara de marimea tavii in care se coace prajitura. Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se aseaza aluatul. Se presara peste aluat grisul. Deasupra se toarna merele racite, se niveleaza apoi se pune peste mere bezeaua cu nuca.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace timp de 40-45 de minute sau pana ce bezeaua devine usor crocanta si maronie deasupra. Se serveste rece.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere si bezea cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
|