Reteta de lucicos ca la Satmar

Postat de vasimur in Ciorbe
15 Dec 2022 | 4917 vizualizari
Reteta de lucicos ca la Satmar

Mama făcea des lucicoș, folosind mai ales slăninuță de porc, de pe burtă, care are și rânduri de cărniță. Tăia slăninuța bucățele nu prea mari și o prăjea puțin, pentru a îndepărta grăsimea în exces. Încerc să-mi amintesc cât mai fidel rețeta, numai că voi folosi costiță afumată și piept de porc proaspăt, în loc de slănină. Carnea folosită la lucicos trebuie să fie ceva mai grasă și neapărat varza dulce, nu acră! Pentru Reteta de lucicos ca la Satmar sunt necesare urmatoarele ingrediente: varza, morcovi, patrunjel, pasta tomate, ceapa, costita de porc, boia, smantana.  

Ingrediente

  • Ingredientele pentru Reteta de lucicos ca la Satmar
  • 1 varza dulce, potrivită (cam 2 kg)
  • 2-3 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
  • 2-3 lingurițe pastă de tomate
  • 1 roșie proaspătă (opțional)
  • 1-2 cepe
  • 250 g costiță de porc, afumată (cantitatea este orientativă!)
  • 350 g piept de porc, proaspăt (cantitatea este orientativă!)
  • 1 crenguță de cimbru (opțional)
  • mărar/pătrunjel proaspăt, tocat, pentru ornat și gust
  • 1-2 linguri de făina albă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust
  • 250 g smântână (cantitatea este orientativă!)
  • 1 ardei iute, roșu, tăiat rondele, pentru aspect și gust (opțional)

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de lucicos ca la Satmar

Spălăm carnea și o porționăm în bucăți, nu prea mari. Spălăm și legumele: roșia, ceapa, rădăcinoasele și varza. Ceapa o tăiem cubulețe, la fel și roșia, rădăcinoasele rondele, iar varza bucăți ceva mai mari (nu fideluțe!)

Pasul 1. Punem puțin ulei într-o tigaie, îl încingem și rumenim foarte puțin ceapa și rădăcinoasele. Prăjim puțin și carnea, ca să îndepărtăm grăsimea în exces, din ea!

Observație: Dacă vrem să fie mai dietetic, atunci puten trece direct la Pasul 2. Eu am rumenit puțin doar carnea și am scos-o din grăsimea lăsată! Dacă vă place mai gras, atunci puteți folosi și grăsimea!

Pasul 2. Într-o oală mare, de minim 5l, punem carnea afumată și cea crudă, în 3-4 l de apă și lăsăm să fiarbă cam o oră, îndepărtând spuma de deasupra (carnea crudă, totdeauna formează spună, când fierbe!). Dacă am prăjit puțin carnea, atunci nu va mai face spumă când fierbe!

Observație: Dacă carnea este prea afumată și nu suportați asta, atunci puteți s-o fierbeți separat și să aruncați prima apă!

Pasul 3. Adăugăm apoi roșia, ceapa, rădăcinoasele și crenguța de cimbru. Lăsăm să fiarbă cam 15 minute și abia când sunt aproape fierte, adăugăm varza. La nevoie mai adăugăm apă, de preferință fierbinte!

Observație: Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în price moment dorim, dacă nu vrem să aibă un gust prea puternic, de la cimbru! Sau nu puneți deloc, dacă nu vă place!

Pasul 4. Când legumele și carnea sunt fierte, adăugăm făina amestecată cu pasta de roșii și smântâna și mai lăsăm câteva clocote, după care oprim focul. Zeama se va îngroșa puțin, de la făină. Acuma punem și mărarul/pătrunjelul verde, tocat mărunt și ardeiul iute, tăiat rondele. Condimentăm cu sare, piper și boia, după gust, punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile!

Puteți să mai puneți smântână, la servit, dacă doriți!

Poftă bună!

Vezi si reteta de Ciorba ardeleneasca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de lucicos ca la Satmar" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Ciorba cu leguma porcu (leguma mea preferata)

Postat de Constelatialeu

Ciorba cu leguma porcu (leguma mea preferata)

Mai intai am pus oasele la fiert cu putina sare in oala sub presiune. Dupa ce au fiert oasele le-am scos din zeama, am maruntit carnea de pe ele, oasele le-am taiat pe din doua, ca-mi place mult...

Citeste continuarea

Ciorba de miel la ceaun

Postat de eumimi

Ciorba de miel la ceaun

Punem carnea de miel la fiert, impreuna cu maruntaiele si o dam intr-un clocot. Ceapa si morcovii le tocam cubulete si le punem la fiert in apa cu sare. Adaugam si carnea de miel...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.12.2022, 16:23
la 15.12.2022, 16:47
la 15.12.2022, 18:13
Mulțumesc frumos!
la 16.12.2022, 08:36
Bun!
la 16.12.2022, 09:41

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking