Reteta de preparare a papanasilor muntenesti, sau fierti

Postat de merisor67 in Dulciuri
19 Iun 2015 | 4924 vizualizari
Reteta de preparare a papanasilor muntenesti, sau fierti

Reteta de preparare a papanasilor Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana. Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare. Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului. Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net. De exemplu mie imi plac papanasii prajiti, cu pesmet in compozitie si cu amestec de branzeturi. Cu aceasta reteta am participat, pe blog, la provocarea "Traditii si gastronomie romaneasca"

Ingrediente

  • Reteta de preparare a papanasilor
  • Aluat:
  • 600 gr branza proaspata de vaci
  • 12 oua de prepelita
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr gris
  • 50 gr faina
  • 1 lingurita sare
  • Pentru fiert:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • Pentru pudrat:
  • 50 gr unt
  • 100 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru servit:
  • smantana
  • dulceata

Mod de preparare

Reteta de preparare a papanasilor

Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit.

Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul.

Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza.

Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie.

Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios.

Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca.

Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata.

Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor.

Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul.

Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit.

Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de preparare a papanasilor muntenesti, sau fierti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Fursecuri cu cacao

Postat de Constelatialeu

Fursecuri cu cacao

Intr-un castron cernem faina, adaugam cacaoa,praful de copt si zaharul pudra, amestecam bine, apoi adaugam si ornamentele de ciocolata. Peste ingredientele uscate punem ouale, untura si coaja de...

Citeste continuarea

Placintele cu dovleac

Postat de BucatariaS

Placintele cu dovleac

Intr-un bol am mixat la viteza mica zaharul impreuna cu untul taiat bucati. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet am adaugat ouale pe rand. Cand s-au incorporat foarte bine, am adaugat praful de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.06.2015, 12:28
ce faini sunt,nu am facut niciodata
la 19.06.2015, 12:33
Pai sa faci! ))
la 19.06.2015, 12:33
Buni!As vrea si eu!
la 19.06.2015, 12:34
Andra, data viitoare Sau poate facem la tara
la 19.06.2015, 12:34
o sa fac )

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking