Iata cum se pregateste Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca
Nuca se rumenește în cuptor și se macină.
Se amestecă uleiul cu untul topit și se omogenizează.
Se unge tava de copt cu unt și se întinde foarte bine o foaie de plăcintă care se unge, de asemenea, cu amestecul de unt și ulei.
Se pune a doua foaie, se întinde bine, se presează puțin și se unge cu amestecul de ulei și unt topit. Se suprapun astfel o jumătate din totalul de foi de plăcintă, se întind și se presează puțin, după care fiecare se unge cu unt topit și ulei, dar nu excesiv.
Nuca măcinată se distribuie uniform pe foile de plăcintă unse cu unt topit și ulei.
Se pun pe rând foile de plăcintă rămase și fiecare se întinde/presează/unge.
Se porționează baclavaua cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se toarnă restul de unt topit+ulei, mai ales pe la tăieturi, ca să pătrundă bine.
Se dă tava cu prăjitura la cuptor, la foc mediu, timp de 30-35 minute.
Între timp se prepară un sirop ușor legat și când se răcește, se adaugă apa de flori de portocal.
Când baclavaua s-a rumenit, se scoate din cuptor și se toarnă deasupra siropul, pe toată suprafața prăjiturii.
Se decorează pătrățelele de baclava cu fistic mărunțit și se dă tava la frigider pentru câteva ore, pentru ca foile să se însiropeze.
După acest interval de timp, se mai taie porțiile de baclava, dacă s-au lipit între ele și se pun pe tava de servit.
Vezi si reteta de Baclava turceasca cu nuca sau baclava rulouri. Recomandam si rulada turceasca