Sarmale in foi de varza acra - reteta clasica

Postat de merisor67 in Porc
22 Dec 2019 | 7810 vizualizari
Sarmale in foi de varza acra - reteta clasica

Sarmalele reprezintă felul de mâncare adorat cel mai mult de români, în special de sărbători, iar eu de data aceasta am preparat sarmale în foi de varză acră - rețeta clasică. Spun, de data aceasta, pentru că îmi place să le prepar în mai multe moduri, în diverse foi: de viță de vie, de ștevie, de spanac, etc. Sunt delicioase în orice variantă, mai ales servite cu mămăliguță, smântână și ardei iute!

Ingrediente

  • 2 verze acre, medii
  • 1 kg carne tocată, vită + porc
  • 300 g costiță afumată
  • 2 cepe galbene, medii
  • 2 căței de usturoi
  • 100 g orez
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • 1/4 linguriță piper măcinat și 8-10 boabe
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 150 g pastă de roșii cu ardei

Mod de preparare

Desfacem foile de varză și le ținem în apă rece 30-40 de minute.
Dacă varza este foarte acră, mai schimbăm apa, odată.
Amestecăm carnea tocată, în proporție de 2/3 carne de porc, împănată și 1/3 carne de vițel.
O asezonăm cu puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat.
Tocăm ceapa solzișori și o călim în 50 ml ulei încins, amestecând-o să nu se ardă.
Adăugăm și usturoiul tăiat în rondele, apoi adăugăm orezul spălat și scurs.
Mai amestecăm ingredientele pe foc 1-2 minute, după care le lăsăm să se răcească și le amestecăm cu carmea tocată.

Cu un cuțit mic, cu vârf ascuțit, le îndepărtăm cotoarele și nervurile groase, lăsând doar partea mai fină din foaia de varză, pentru a se rula perfect pe carne.
Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită, le tocăm fideluță.

Punem foaia de varză în mâna stângă și așezăm câte o lingură din compoziția de umplut, cam la jumătatea foii.
Rulăm foaia de varză, împachetând-o la un capăt sub formă de plic, iar marginile de la capătul celălalt le introducem ușor în interior, presându-le cu degetul.
Presăm ușor sarmalele în mână, strângând pumnul, să mai creăm goluri prin carne, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte, cu mare grijă să nu se desfacă la capete.

Ungem baza vasului, în care vom fierbe sarmalele, cu aproximativ 50 ml ulei
Așezăm un rând de varză tocată, presărăm puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și le stropim cu puțină pastă de roșii cu ardei, diluată cu puțină apă.
Așezăm un rând de sarmale, pe marginile vasului, în formă de horă, iar printre ele și la mijloc, așezăm felii din costița afumată.
Repetăm aranjamentul, până terminăm sarmalele, apoi le ungem cu un strat de pastă de roșii și le acoperim cu foi de varză.

Adăugăm apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite.
Acoperim vasul cu capac și îl dăm la cuptor, la foc mic spre mediu(145-150 grade), pentru aproximativ 3 ore, sau până când sarmalele vor fi preparate.
Le încercăm pe parcurs, să vedem dacă orezul, respectiv carnea sunt fierte.

Spre final, cam în ultimele 15 minute, le lăsăm fără capac, și fără foile de varză de deasupra, să se rumenească frumos.
Servim delicioasele sarmale în foi de varză acră, calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute, sau cum le preferă fiecare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza acra - reteta clasica" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tochitura dunareana

Postat de katty

Tochitura dunareana

Taiem rinichii pe jumatate si curatam bine interiorul de grasime. Taiem rinichii in bucati mici si ii punem intr-un castron, acoperiti cu apa si cele 2 linguri de otet. Ii lasam asa 1-2 ore....

Citeste continuarea

Chiftele in camasute de canepa cu sos de rosii si dovlecel

Postat de Valclaudia

Chiftele in camasute de canepa cu sos de rosii si dovlecel

Pentru chiftele: -punem boabele de hrisca impreuna cu granulele de soia la fiert in 200 ml apa cu putina sare. Lasam la fiert pana se umfla hrisca. Scurgem apa ramasa si lasam la racit;...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2019, 16:45
Cele mai bune sarmale sunt cu varza acra!
la 22.12.2019, 16:58
la 22.12.2019, 17:04
Cu varză acră, normal, că așa sunt bune!
la 22.12.2019, 17:12
Yami, yami
la 22.12.2019, 17:17
Foarte bune și îmi plac sarmalele in multe feluri gătite...

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking