Savarine

Postat de AlexTeacher in Prajituri
22 Iul 2015 | 7096 vizualizari
Savarine

Un desert care nu necesita introducere, ci doar savurare maxima. Va invit sa le incercati ! Nu-s deloc dificile, iar cele 2 ore pe care le veti "pierde" pentru a le prepara, veti vedea ca vor da roade intr-un final ! Enjoy dragilor!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
    • Faina – 480 g – 500 g
    • Oua – 4 buc (nu foarte mari)
    • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
    • Lapte caldut – 300 ml
    • Zahar brun – 2 linguri
    • Sare – 1 varf de cutit
    • Drojdie – cca 10 g
    • Apa de trandafiri – 2 linguri
    Pentru jeleu:
    • Suc de cranberry la cutie (sau orice suc neacidulat, de culoare rosie) – 200 ml
    • Tort gelee rosu – 2 pliculete
    • Gellfix – ½ pliculet
    Pentru sirop:
    • Apa – 4 cani
    • Zahar brun – 1 cana si ½
    • Esenta de vanilie / esenta de flori de portocal – 2 lingurite
    Extra:
    • Smantana pentru frisca (evitati frisca vegetala) – cca 800 ml
    • Intaritor de frisca – 2 pliculete
    • Zahar pudra – 2-3 linguri
    • Coaja rasa de portocala – cca 1 lingurita
    • Faina pentru a evita lipirea aluatului de maini
    • Forme de tarta (mici) individuale, preferabil cu fund detasabil / forme de savarine
    • Extra faina + unt pentru tapetat formele de tarta

Mod de preparare

  • Incepem cu siropul, ca sa aiba timp sa se raceasca;

  • Adaugati zaharul brun si cele 4 cani de apa intr-o craticioara, si lasati-o la redus pe foc;

  • Cand acesta a inceput sa scada si sa se ingroase, opriti focul si adaugati esenta de vanilie sau de flori de portocal (eu am folosit a doua varianta);

  • Incalziti putin laptele – trebuie sa fie cald si nu fierbinte;

  • Dizolvati drojdia si zaharul in acesta, adaugati apoi o lingura de ulei de floarea soarelui si lasati-l cca 10 min “sa lucreze”;

  • Cerneti faina intr-un bol;

  • Adaugati peste aceasta laptele cu drojdia si amestecati bine;

  • Bateti bine ouale cu sarea si incorporati-le si pe acestea peste;

  • La sfarsit adaugati uleiul si apa de trandafiri si amestecati bine, pana obtineti un aluat lipicios;

  • Acoperiti-l cu un prosop si lasati cca 30-45 min la dospit, la cald;

  • Tapetati formele de tarta cu unt si faina si lasati-le la frigider;

  • Puneti faina pe maini (ca sa evitati lipirea aluatului de maini), rupeti bucati din aluatul de savarina si puneti-le in formele de tarta, apasand usor pentru a lua forma acestora – daca nu vreti sa va murdariti pe maini, atunci puneti compozitia in formele de tarta folosindu-va de 2 linguri;

  • Lasati-le sa creasca in formele de tarta inca 20-30 min;

  • Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti-le inauntru pentru cca 20-25 min, pana cand veti observa ca sunt rumen-aurii;

  • Odata gata, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca;

  • Taiati-le cca 3 sferturi (nu pana la capat) pe jumatate;

  • Inmuiati-le bine in sirop;

  • Amestecati sucul de cranberry cu tort gelee, intr-o craticioara;

  • Puneti-le la foc mic si cand a inceput sa se incalzeasca adaugati Gellfix-ul si amestecati inca putin;

  • Luati de pe foc;

  • Pe o hartie de copt puneti 2 forme de garnitura, rotunde (aici puteti sa si improvizati daca nu aveti forme de garnitura) si adaugati in interiorul acesteia 3-4 linguri din compozitia de pe foc;

  • Asteptati cca 2-3 min si ridicati – cerculetul de jeleu ar trebui sa fie inchegat;

  • Repetati procesul pana epuizati compozitia;

  • Bateti smantana dulce cu intaritorul, adaugand pe parcurs, putin cate putin zaharul pudra si coaja de portocala;

  • Puneti frisca intr-un poche si umpleti savarinele generos;

  • Luati cerculetele de jeleu cu o spatula si aplicati-le deasupra;

  • Lasati la frigider pentru cca 3-4 ore pentru a se inmuia bine si serviti cu placere;

    Pofta buna !

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert Baba cu rom

Postat de katty

Desert Baba cu rom

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte. Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia,...

Citeste continuarea

Desert savarina tiramisu

Postat de Constelatialeu

Desert savarina tiramisu

Aluat : Mai intai pregatim ploolish-ul. Intr-un castronel punem faina, drojdia si laptele, amestecam si lasam la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul. In vasul robotului...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2015, 14:08
Eheeeeeeeeeee,faina treaba
la 22.07.2015, 14:08
Ce aratoase sunt si delicioase!
la 22.07.2015, 14:21
DELICIOASE! Vreau si eu una!
la 22.07.2015, 14:41
Delicioase!
la 22.07.2015, 15:10
bune bune

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking