Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris
Postat de RODIMUR in Supe
16 Iul 2018 | 5833 vizualizari
Provocarea GastroArt
Pentru că sunt o adeptă a rețetelor și a savorilor de odinioară, nu puteam să nu răspund la această provocare ce se referă la un preparat care, oricât de vechi ar fi, este din cele preferate și adeseori pregătite de mine. Mie mi se pare că supa de rasol de vițel este una dintre cele mai rafinate și mai bune, prin consistența, savoarea aparte și limpezimea ei.
Astăzi sunt persoane care nu numai că nu au preparat așa ceva, dar nici nu cunosc sensurile acestui cuvânt, deși au văzut, cu siguranță în galantare, la măcelărie, rasoale de porc, sau de vită. Dar rasolul nu este doar un sortiment de carne de bovine, sau porcine, ci și un fel de mâncare preparată prin fierberea cărnii de porc, de vită, sau a peștelui. Poate că deteriorarea sensurilor acestui cuvânt a venit și de la conotațiile negative ale expresiei "a da rasol" ("a face ceva de mântuială, în grabă") sau a verbului "a rasoli" (cu același sens). Prin extensie, de aici a mai apărut și cuvântul "rasoleală", adică "ceva făcut de mântuială, superficial". Se pare că aceste cuvinte negative au ținut oamenii la distanță de un preparat foarte gustos, care merită un loc aparte în bucătăria noastră.
Eu știu această rețetă de la mămica, nu din cărți și de fiecare dată prepar numai rasol de vițel. Pentru că această carne are un gust foarte bun și este sănătoasă. Când fac supă de rasol, cu un efort minim am și felul principal la masă, cu legumele fierte. De sărbători, sau la evenimente importante cumpăr rasol de vițel din care fac supă, iar carnea o mărunțesc pentru salata boeuf.
De obicei făceam supa de rasol cu tăiței de casă, dar în ultimul timp fac mai ales găluște de gris, moi și pufoase, care primesc un gust foarte bun de la supa în care a fiert multă carne de vițel.
Pentru o supă bună și consistentă, cantitatea de carne trebuie să fie considerabilă. Carnea trebuie să fiarbă suficient, pentru a se frăgezi, iar în final, supa trebuie să fie limpede. Obișnuiesc să adaug în supă și măduva, pentru a o face mai onctuoasă și mai gustoasă, dar nu este obligatoriu ca toată lumea să facă la fel.
Am preparat această supă, așa cum fac de obicei. De altfel, pe acest site am mai postat anul trecut o supă de rasol, dar cu tăiței de casă, așa cum făceam pe vremea aceea...
https://www.bucataras.ro/retete/supa-din-rasol-de-vita-cu-taitei-de-casa-83170.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă, iar carnea va fi prezentată într-o rețetă viitoare.