Tango cu cirese

Postat de simona72 in Torturi
23 Iun 2015 | 6218 vizualizari
Tango cu cirese

Un tort sublim pe care l-am pregatit de ziua mea. Dupa cum bine stiti si v-am obisnuit sunt adepta deserturilor simple, dar delicioase. Acest tort l-am vazut pe blogul lui Adrian Hadean, caruia ii multumesc si care ma cucerit din prima. Este cu ciocolata si cirese, iar deserturi cu ciocolata nu fac decat ocazional...La prima vedere nu pare complicat, dar pot zice ca m-am muncit ca pentru 2 torturi cu blat. Tortul prevede foi, ceea ce mie mi-au dat batai de cap. Marele avantaj al acestui tort, pe langa ca este absolut minunat, este ca se poate pregati, pardon, este musai a se pregatii cu 1-2 zile inainte, pentru a lasa timp foilor sa se fragezeasca si sa se inmoaie...

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 75 g zahar brut
  • 75 g zahar alb
  • 75 g miere
  • 75 g unt
  • 2 linguri lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita bicarbonat(5 g)
  • in plus: pentru fiecare foaie(5 la numar) cate un pumn mic de faina
  • 25 g cacao
  • pentru crema:
  • 240 g smantana pt frisca
  • 6+2 linguri lapte
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 180 g ciocolata 50% cacao
  • 25 g unt
  • 50 ml coniac sau lichior, ce va place
  • pentru jeleul de cirese:
  • 500 gr cirese fara samburi
  • 15-16 bucati marshmallow
  • 1 lingurita amidon+ 2-3 linguri apa rece
  • pentru decor: cirese cu codita pudrate cu zahar pudra

Mod de preparare

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc,se amesteca mereu cu un tel tip para, se lasa sa dea in clocot si sa fiarba cateva minute pana face spume si incepe usor sa se caramelizeze. Se ia vasul de pe foc si se pune in altul cu apa rece sau gheata, se amesteca mereu pana ajunge la o temperatura suportabila de a scufunda usor un deget in compozitie. Se adauga cele 2 oua, bicarbonatul si se amesteca energic cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Se adauga faina in mai multe transe, cacaua si se amesteca cu o spatula. Se da la frigider pentru 30-40 minute. Se imparte aluatul in 5 bucati pentru a coace 5 foi cu diametrul de 24 cm. Daca diametrul este mai mic, 20 cm, coaceti 6 foi. Luam fiecare bucata de aluat in parte, o framantam putin, eu am mai adaugat cate un pumn mic de faina si am framantat pana la incorporarea completa a fainii. Am pudrat foarte usor o bucata de hartie pergament, am pus bucata/bila de aluat in mijloc, am intins cu sucitorul intr-o foaie subtire, am pus forma in care urma sa asamblez tortul si am decupat cu varful unui cutit. Am impuns foaia cu o furculita din loc in loc, am copt foaia impreuna cu resturile, la cuptorul incins la 190 grade pentru 5 minute. Am procedat la fel si cu restul foilor.

Pentru crema:intr-o craticioara cu fund dublu am pus smantana pentru frisca si 6 linguri cu lapte. Am pus craticioara pe foc si am lasat sa dea in clocot. Ciocolata am topit-o pe baie de aburi. Galbenusurile le-am frecat cu 2 linguri lapte si 2 linguri zahar. Peste galbenusurile frecate am pus smantana fiarta, am amestecat energic, am pus compozitia la loc in craticioara si am pus pe foc pana aproape a ajuns la punctul de fierbere.NU trebuie sa dea in clocot!! Mixtura fierbinte am turnat-o in mai multe transe peste ciocolata fierbinte in timp ce amestecam cu telul. La final am adaugat untul si coniacul. am amestecat si am dat la frigider crema pana in momentul asamblarii. Crema se ingroasa la frigider...

Pentru jeleul de cirese: am pasirat ciresele in robotul de bucatarie. Am pus piureul intr-o craticioara, am lasat sa fiarba si am adaugat marshmallow. Am amestecat pana sau dizolvat si am lasat sa fiarba 5-8 minute. La final am adaugat 1 lingurita amidon dizolvat in putina apa rece. Am adaugat amidoul dizolvat la piureul de fructe, am amestecat si am lasat sa dea in clocot si sa se ingroase. Am lasat sa se raceasca jeleul.

Pentru asamblare: am imbracat o forma de tort cu inel detasabil in folie alimentara. Am pus o foaie pe fundul formei, am pus 3-4 linguri crema(daca crema s-a intarit prea tare la frigider o puneti pentru cateva secunde pe flacara), am uns uniform foaia cu crema. Am pus alta foaie, crema, alta foaie crema si am dat la frigider pentru 30 minute sa se intareasca putin crema. Peste ultimul strat de crema am pus jeleul de cirese, am pus alta foaie, crema, alta foaie si ultimul strat de crema. Resturile de foaie pe care le-am copt le-am maruntit foarte fin la robot. Peste ultimul strat de crema am pus firimiturile fine, am acoperit cu folie alimentara si am dat tava la frigider pentru 36-40 ore, aproximativ 1 zi si jumatate, dar poate sta chiar si mai mult. Am scos tortul din tava, din folie, l-am pudrat si pe margini cu firimituri, l-am ornat cu cateva cirese si l-am servit cu mare pofta. Sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tango cu cirese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort 52

Postat de Constelatialeu

Desert tort 52

Blat: Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu vanilia. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea ferma. Se...

Citeste continuarea

Tort cu mousse de capsune

Postat de rhapsody

Tort cu mousse de capsune

Blat: 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 50 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.06.2015, 13:31
Imi place tare mult !
la 23.06.2015, 13:32
Pe gustul meu!!! Si arata bestial!
la 23.06.2015, 13:45
Ce bunatate de tort trebuie sa fi fost! Ai si muncit la el!
la 23.06.2015, 13:47
A meritat stradania!!! Arata minunat de bine! M-ai cucerit si pe mine cu el!
la 23.06.2015, 14:00
Multumesc fete dragi pt aprecieri! Intradevar, am muncit ceva la el...

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking