Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam pe rand restul ingredientelor, mixand dupa fiecare : galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc potrivit, 30-35 minute. Lasam sa se raceasca, dupa care-l taiem pentru a obtine doua blaturi egale.
Crema de menta:
Amestecam mascarponele cu zaharul pudra, iar ciocolata o topim si-o amestecam cu toppingul de frisca (sau cu frisca lichida ). Cand se raceste amestecul de ciocolata si frisca, adaugam extract si aroma gel de menta , apoi il turnam peste mascarpone si amestecam totul cu viteza maxima a mixerului. La final adaugam foarte putin colorant, folosindu-ne de o scobitoare . Mixam energic , obtinand astfel o crema vernil, aromata si pastoasa, suficient de ferma pentru a fi folosita ca decor.
Crema de ciocolata cu menta o obtinem astfel: topim 300 g ciocolata neagra , apoi o lasam sa se raceasca . Cand incepe sa se coaguleze o amestecam cu o treime din crema verde de menta.
Sirop: Topim zaharul , adaugam apa si lasam pe foc mic pana se topeste tot caramelul . Lasam sa se raceasca bine si aromatizam cu esenta de cafea si extract de menta.
Asamblare:
Asezam pe platou unul din blaturi si il insiropam . Intindem peste el o parte din crema de menta, apoi punem si celalalt blat pe care-l insiropam si-l acoperim cu crema de ciocolata cu menta.
Cu crema de menta care ramane decoram tortul, ajutandu-ne de un posh. ( daca dorim mai multa, o putem "inmulti" amestecand-o cu frisca ) .
Dam tortul la rece si-l putem servi.
Pofta buna!