Tort de mere cu nuca pralinata

Postat de madi_marin in Torturi
23 Feb 2011 | 5315 vizualizari
Tort de mere cu nuca pralinata

E un tort cadou....

Ingrediente

  • Blat :
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 180 g faina
  • Umplutura:
  • 1 kg mere
  • 3 linguri gem de capsuni
  • Caramel :
  • 150 g zahar
  • apa

Nuca pralinata :

  • 250 g nuca
  • 150 g zahar

Sirop :

  • 150 ml apa
  • 1 lingura plina cu miere
  • cateva picaturi de zeama de lamaie

Decor :

  • 200 ml frisca lichida

 

Mod de preparare

Se prepara intai un caramel din zahar si cateva picaturi de apa. Se toarna intr-o cratita.

Pralina : zaharul se caramelizeaza cu cateva picaturi de apa, apoi se adauga nucile, se amesteca bine ca sa se imbrace pe toate partile cu caramel, apoi se rastoarna pe un platou de sticla uns foarte bine cu unt sau margarina. Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi pralina se rupe in bucati sau se zdrobeste cu sucitorul.

Merele se curata de coaja , apoi  se taie in jumatate si li se scot cotoarele. Se pun cu scobiturile in sus in cratita peste caramel. Spatiile goale dintre ele se umplu cu feliute de mere. Se pune gemul peste ele si nuca pralinata. Se da vasul la cuptor pana ce merele s-au inmuiat.

Se prepara repede aluatul pentru blat : se bat albusurile spuma tare cu zaharul. Se adauga apoi galbenusurile frecate cu ulei, apa si esenta de vanilie. Se mixeaza totul la viteza mica. Se pun usor faina si praful de copt cernute impreuna.

Peste merele coapte se toarna compozitia pentru blat si se da vasul la cuptor pana ce e copt bine. Se face testul cu scobitoarea dupa 25 de minute.

Se da tortul la rece pana a doua zi cand se insiropeaza, si se rastoarna pe un platou dupa care se orneaza dupa imaginatie cu frisca batuta spuma tare si nuca pralinata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mere cu nuca pralinata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu ciocolata si cirese

Postat de momo121

Desert tort cu ciocolata si cirese

Pentru blat: Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am obtinut o bezea ferma si lucioasa, oprim mixerul si folosim un tel. Adaugam...

Citeste continuarea

Desert Tiramisu cu capsuni

Postat de Pungasa_Rogue

Desert Tiramisu cu capsuni

Capsunile curatate de codite se spala si se taie felii subtiri. Se amesteca cu 100 g zahar si se lasa la rece pentru cel putin o ora. Intre timp, galbenusurile se freaca cu 150 g zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.02.2011, 17:50
Scrie că e pentru prieteni---> e pentru mine vreau!
la 23.02.2011, 17:52
vreau si eu..tortul asta il aveam in minte cand am facut tarta cu mere...
la 23.02.2011, 17:53
ionixu...o feliuta virtuala pentru tine cu mare drag....
la 23.02.2011, 17:54
LUK.....si pentru tine o feliuta....
la 23.02.2011, 17:54
super delicios

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking