Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton

Postat de ctlina in Dulciuri
17 Dec 2017 | 5762 vizualizari
Desert flan/budinca cu prune uscate -  Far Breton

Flan cu prune uscate sau Far Breton este un desert frantuzesc tipic al regiunii Bretagna.  Seamana  cu prajitura clafoutis, de aceea se poate face cu visine, cirese, caise sau cu prune proaspete. Cea mai cunoscuta este varianta cu prune uscate dar trebuie amintit ca la origine reteta era simpla fara fructe. Continea numai: oua, zahar, faina si lapte. Era deci un desert ieftin in care s-a adaugat apoi fructe uscate ( prune sau stafide ) si rom. Va propun o varianta de lux, inspirata de la reteta celebrului patisier francez Christophe Michalak. https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/11/flan-cu-prune-uscate-sau-far-breton.html

Ingrediente

  • 200 g de prune uscate
  • 400 g de apa
  • 10 g de ceai verde bio matcha

Pentru flan:

  • 500 ml de lapte de calitate BIO sau adevarat
  • 1 pastaie de vanilie de Madagascar
  • 100 g de oua (2 oua)
  • 1 lingura de rom
  • 100 g de zahar
  • 100 g de faina
  • un pic de floare de sare
  • 20 g unt rece (semi-sarat daca aveti)

Mod de preparare

O seara inainte: Taiati prunele in 4.

Puneti apa la fiert, adaugati ceaiul si infuzati-l timp de 3 minute.

Turnati-l fierbinte peste prunele taiate si lasati sa se macereze peste noapte.

Dimineata scurgeti prunele si dati deoparte.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti bine cu unt un vas pentru cuptor (20/30 cm).

Puneti un pic de zahar si imprastiati-l pe toata suprafata.

Cu un prosop de hartie curatati marginile vasului spre bord.

Asezati pe fund prunele (pastrati cateva pentru decorul final).

Turnati laptele rece intr-o oala adanca. Taiati pastaia de vanilie in lungime si recuperati miezul cu un cutit.

Puneti pastaia curata si miezul recuperat in laptele rece.

Aduceti la fierbere, luati de pe foc si lasati 10 minute sa se parfumeze bine.

Intre timp frecati ouale cu zaharul, romul si faina - la robot.

Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu.

Compozitia obtinuta o varsati peste prune.

Dati la cuptor timp de 40 minute. 

Scoateti flanul si lasati sa se raceasca.

Decorati cu pastaia de vanilie si cu prunele rezervate.

Taiati in portii. Este bun atat caldut cat si foarte rece.

Se pastreaza la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Fursecuri cu nuca de cocos, portocala si crema de ciocolata alba

Postat de rocsi_1612

Fursecuri cu nuca de cocos, portocala si crema de ciocolata alba

Fursecurile: Untul, mai de la temperatura camerei, il mixam crema. Adaugam oul, zaharul pudra, le mixam. Punem laptele, nuca de cocos si le amestecam. Incorporam praful de copt, sarea si...

Citeste continuarea

Gogosele mititele, frumusele, pufosele

Postat de Corina33

Gogosele mititele, frumusele, pufosele

Intr-un castron punem faina, sarea si coaja rasa de la lamaie. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, adaugam si putin lapte caldut si o turnam peste faina. Restul de lapte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2017, 20:42
O rețetă interesantă și bună cu prune uscate!
la 17.12.2017, 20:48
Buna!
la 17.12.2017, 20:49
Am in frigider prune uscate si chiar nu stiu ce sa fac cu ele . Am pus reteta la favorite pentru ca vreau sa o incerc.
la 17.12.2017, 20:52
la 17.12.2017, 20:59
Buna trebuie sa fie, cred ca as manca jumate de tava fara regrete!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking