Desert mini ecleruri
Postat de RODIMUR in Prajituri 24 Ian 2018 | 4214 vizualizari
Mai întâi aș vrea să precizez că, deși ne-am obișnuit cu toții să spunem "eclere" (și chiar ni se pare mai frumos așa!) dicționarele limbii române ne spun că pluralul substantivului "ecler" este "ecleruri".
Eclerul este un produs al patiseriei franceze, iar "Dicționarul Academiei Franceze" specifică faptul că această prăjitură își merită numele. Pentru că este de mici dimensiuni și foarte bun la gust, eclerul dispare repede, asemeni unui fulger (în limba franceză "éclair" înseamnă "fulger").
Acestea sunt primele mele ecleruri și m-am străduit să le fac mici, nu ca să le denumesc "mini ecleruri", ci pentru că așa se fac acolo de unde-și au originea și pentru că așa-mi plac.
În urmă cu vreo 10 ani am văzut pe site-uri franceze o fotografie cu mini ecleruri ornate foarte frumos și din acel moment mi-am dorit să fac și eu așa ceva, deși până atunci, nu pot spune că mi-au plăcut în mod special astfel de prăjituri.
Atunci am postat fotografia pe facebook, dar n-o mai am, din păcate. M-aș fi străduit să-mi ornez la fel primele ecleruri, care mi s-au părut foarte bune, mult mai bune decât ce am mâncat până acum. Le-am ornat așadar cu ce aveam în casă, nereușind să-mi amintesc prea multe din acea fotografie.
Ceea ce am reușit să fac a fost dimensiunea eclerurilor și străduința de a le orna, cât de cât, oricât efort ar cere asta. Le-am făcut mici, de 8 cm, așa cum am văzut că se fac, atât prăjiturile, de orice fel, cât și aperitivele, în alte țări. Pentru a nu mânca din ele ca dintr-un sandviș. Prăjiturile și aperitivele, mai ales la mese festive, trebuie să fie micuțe, cel mult cât două înghițituri. Noi, bucătărașii alintați nu gătim la cantină, în cazane, ci în cantități mici, pentru familie, sau pentru prieteni, așa că trebuie să ne străduim ca ceea ce facem să fie nu numai gustos, ci și plăcut privirii, prin rafinament și decor.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de ecleruri, umplute cu cremă patisieră.
Inapoi la reteta
|