Desert sarlota de mere

Postat de RODIMUR in Dulciuri
9 Iun 2019 | 4013 vizualizari
Desert sarlota de mere

Am această rețetă de câtva timp și deși denumirea ei este de ”șarlotă”, evitam mereu acest cuvânt, știind că șarlota este o cremă preparată din: lapte, ouă, frișcă și gelatină...Totuși, pentru că mai există un sens al cuvântului ”șarlotă”, și anume acela de ”preparat cald, sau rece de patiserie, realizat dintr-o spumă, sau un piure, într-o formă tapetată de șarlotă cu pișcoturi”, am revenit la denumirea pe care i-a dat-o persoana care mi-a furnizat rețeta. Ca de obicei, ”am operat” câteva modificări în rețeta primită și cred că a fost o idee foarte bună, căci șarlota a ieșit mai bună decât prima dată, când am respectat întocmai indicațiile. Este o șarlotă fină, moale și delicioasă, căreia merele, călite în unt și stafidele înmuiate în esență de rom îi dau un gust excelent... În plus, se prepară destul de ușor și nici nu este foarte scumpă. În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care șarlota stă la rece, în frigider.

Ingrediente

  • 30 pișcoturi de șampanie
  • Pentru umplutură:
  • 7-8 mere mari
  • 100 grame de unt
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de stafide
  • 4-5 linguri de esență de rom
  • Pentru sirop:
  • 150 ml de apă
  • 6 linguri de zahăr tos
  • 2-3 linguri de esență de rom
  • Pentru ornat:
  • frișcă naturală din:
  • 200-250 ml de smântână grasă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • ornamente decor

Mod de preparare

Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.

Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se amestecă des în cratiță, pentru ca toate cubulețele de mere să se călească uniform și să absoarbă untul.

După acest interval de timp, se adaugă zahărul pudră, vanilia și stafidele înmuiate în rom și se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, până ce compoziția se leagă bine și scade zeama lăsată de mere. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească.

Se prepară siropul din apă și zahăr și când este gata, se lasă la răcit și abia după aceea se adaugă esența de rom (se poate folosi esența de rom în care s-au înmuiat stafidele).

Se umezește forma pentru șarlotă și se pune apoi în ea folie alimentară, lăsând-o să depășească mult marginile, pentru a fi mai ușor de răsturnat pe platou.

Se umezesc rapid pișcoturile (timp de 1 secundă) în siropul răcit și se tapetează cu ele forma de șarlotă, de jur împrejur și la bază. Se toarnă apoi un strat de piure de mere și altul de pișcoturi, iar după un alt strat de piure se termină cu ultimul strat de pișcoturi, care va constitui baza șarlotei. 

Se acoperă șarlota cu o folie alimentară, și se dă la frigider, până a doua zi.

A doua zi se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe platou și se decorează după preferință, cel mai bine cu frișcă naturală, preparată în casă, din ingredientele scrise în  listă.

Se ține la frigider, până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota de mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola

  Acest Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola este foarte gustos și te cucerește prin savoare și aromă.

citeste mai mult
Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Fursecuri americane cu ciocolata (reteta video)

Postat de JamilaCuisine

Fursecuri americane cu ciocolata (reteta video)

Puneti untul moale intr-un bol, adaugati cele doua feluri de zahar, esenta de vanilie si mixati pana ce compozitita are textura unei creme. Adaugati apoi cele doua oua si mixati pana ce se...

Citeste continuarea

Cuiburi de viespi cu cocos si ciocolata

Postat de Nadyne

Cuiburi de viespi cu cocos si ciocolata

     Toate ingredientele pentru aluat (intai cele lichide, pentru a nu intra drojdia in contact cu ele), care trebuie sa fie la temperatura camerei, se pun in vasul robotului de...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 10.06.2019, 05:50
imbietoare rau!
la 10.06.2019, 08:18
yami
la 10.06.2019, 08:48
Delicioasa!
la 10.06.2019, 08:53
super faina!
la 10.06.2019, 09:20
Interesanta reteta ,Am s-o incerc si eu

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking