Dulceata de trandafir

Postat de gaby_d in Dulceata / Gem
24 Iun 2011 | 13968 vizualizari
Dulceata de trandafir

Dulceturile care-mi amintesc de copilarie, sunt 3, mari si late: dulceata de trandafiri, dulceata de zmeura si cea de afine. Au fost vremuri dificile financiar, in care tata era pensionar (cu pensiile alea mici de dupa '89) si noi eram 3, 3 doar noi, copiii, plus parintii. Usor nu ne-a fost si tocmai de aceea cautam sa facem si sa mancam ceea ce nu era scump, ceea ce putem lua gratis de la natura:). Afinele ne-au incantat multi ani, in dulceturi sau siropuri, pentru ca populau pe o suprafata foarte mare o livada mostenita de tata. Zmeura era ceva mai sus de acea livada iar trandafirul in gradinile prietenelor mamei. Nu-mi amintesc cu tristete de acea perioada. O perioada in care eram satui de ciuperci de padure cum ar fi hribi, galbiori sau vinetele in timp ce altii ar fi dat bani grei pe ele. Noi..ii aveam gratis :) Dar! Privesc partea frumoasa, privesc amprenta pe care si-a lasat-o acea perioada asupra mea. Obiceiul de a nu face mofturi la mancare, ne a ne bucura de orice fel ne era pus in fata, de a aprecia munca si sacrificiul mamei. Nu ca astazi, cand copiii mei imi spun: dar mie nu imi place cu sos sau..eu vreau altceva :). Dulceata de trandafir isi imprastie aroma in toata casa. O aroma fina, dulceaga, cu-n miros imbatator, asociata cu cea mai frumoasa culoare pe care o poate avea o dulceata. Pixelii aparatului meu sunt prea saraci pentru a putea reda culoarea reala ce parca nu-ti mai satura privirea. Anul trecut am scapat-o la fiert cam mult si a iesit tare si maronie. Tot anul am fost trista :)) cand o vedeam pe raftul de sus al frigiderului si nu-mi venea sa ma infrupt din ea pentru ca nu era..dulceata mea roz- bombon.

Ingrediente

  • Petale de trandafir - nu trandafir din florarie:)) nu sacrificati bietele flori,; e doar un soi special, aromat, din care se face dulceata Nu stiu ce cantitate sa va spun..sa zic..asa..cam 100 de flori, care vor fi rupte asa incat sa scapam de partea alba , apoi frecate cu un pliculet de sare de lamaie si o lingura de zahar.Din "bulgarele" obtinut dupa frecare, dupa ce am strans si stors trandafirul, avem nevoie pentru o portie de o cantitate egala cu marimea unui ou.V-am bulversat probabil :)), dar eu doar asa stiu. Nu am cantarit niciodata petalele.
  • un kg zahar
  • 1/2 lamaie
  • 3 cani apa.

Mod de preparare

Modul de preparare e mai mult decat simplu. Eu am avut trandafirul curatat si frecat , pastrat in frigider, intr-un borcan cu capac, inca de doua zile. L-am scos cand am pus la fiert siropul.

Se pune zaharul impreuna cu apa, la fiert, la foc mic. Eu la dulceturile facute in cantitati mici folosesc un ceaun de tuci. Lasam sa fiarba curatand spuma si verificam cand s-a legat prin proba picaturii in apa rece : luam sirop cu o lingura si-l lasam sa curga inapoi in vas. Ultima picatura ce curge de pe lingura o lasam sa cada intr-o cescuta cu apa rece. Daca picatura se imprastie in apa , mai trebuie fiert. Daca picatura ramane asemeni unei perlute, siropul e legat. A durat fiertul undeva la 30-35 minute .

Cand siropul e legat punem trandafirul si lamaia feliata (o spalati intai).Am mai pus si 1/2 din cantitatea de sirop lasata de trandafir in borcan; nu m-am indurat s-o pun toata ca cine stie ce-mi mai vine sa colorez in roz :)). Am mai lasat la fiert cel mult 5 minute. Am scos lamaia si am turnat in borcanele spalate si sterilizate, fierbinte (am pus lama unui cutit dedesubt ,sa nu crape borcanul).Am capsat borcanele .

Mi-a iesit, cantitativ, borcanelul din imagine plus inca doua de 380 gr.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de trandafir" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (64)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata de trandafiri

Postat de sufletista

Dulceata de trandafiri

Trandafiri ii rupem partea alba,dupa care ii spalam si  ii scurgem bine de apa. Adaugam 1 lingura sare de lamaie,1 lingura zahar si ii frecam pentru asi pastra culoare la fiert.Acoperim si...

Citeste continuarea

Dulceata din petale de trandafir

Postat de Ina

Dulceata din petale de trandafir

Adunam petalele de trandafir si indepartam cu foarfeca partea alba de la capat (pentru ca este amara). Spalam petalele, le scurgem bine de apa, apoi le frecam cu o lingurita de sare de lamaie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.06.2011, 08:17
prima! o feliuta mica, te rog...nu am mai mancat de o vesnicie dulceata de trandafiri...
la 24.06.2011, 08:20
Bine,Licutza.Prima.
la 24.06.2011, 08:24
Gaby, bucataras minunat, mi-ai amintit de dulceata asta incredibila! pe care nu am incercat-o pentru ca nu stiu... de unde pot lua astfel de trandafiri? pana aici vine parfumul ) ma multumesc sa ling lingura
la 24.06.2011, 08:30
buna buna
la 24.06.2011, 08:32
Anamaria,of,ce pierzi .
Nu se gaseste pe la piata?Nu vand femeile?

Vezi toate comentariile (64)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking