Ingrediente
Pentru aluat:
- 2 linguri untura/3 de unt
- 1 ou
- 3 linguri de zahar
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu otet
- 6 linguri apa rece
- faina cat cuprinde
Pentru umplutura:
- 4 piersici coapte bine
- 5 linguri de afine
- 5 linguri de zahar
- 1 lingura faina
- 1 lingurita scortisoara
Pentru decor: 1 ou+1 lingura apa, zahar tos
Mod de preparare
Ne ocupam la inceput de aluat. Untura o frecam bine cu zaharul si apoi cu oul.Punem lingurile de apa, apoi cateva linguri de faina. Stingem bicarbonatul si il amestecam in compozitie. Mai adaugam faina, amestecand cu lingura, apoi ne folosim de mana si il framantam pana nu mai e lipicios. Il punem la frigider pana ne ocupam de umplutura.
Punem o oala de apa la fiert si pregatim una cu apa rece. Cand apa da in clocot adaugam piersicile,taiate in X la capatul mai lat, si le lasam sa fiarba cam 1 minut. Le scoatem apoi cu o spumiera si le aruncam in apa rece. Dupa ce s-au racit le decojim cu mainile, indepartam miezul de pe coaja si il feliem.
Dupa ce am terminat cu piersicile punem peste ele afinele, scortisoara,zaharul, faina si amestecam bine.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem pe o suprafata presarata cu faina (foaie de 0,5 cm). Luam aluatul pe sucitor si il asezam intr-o forma de tarta sau intr-o tava simpla plata. Daca folositi forma de tarta ar trebui sa va ramana aluat pe marginile ei, daca folositi tava va trebui sa lasati cam 2 cm de aluat neacoperit. Turnam umplutura si acoperim cu aluatul de pe margine.
Batem oul cu o lingura de apa si ungem marginile placintei. Luam o mana de zahar tos si punem pe unde am uns.
Dam tava la cuptor pentru 25-30 minute,dupa care o scoatem si o lasam la racit (sau o mancam calda :)) ). Merge perfect cu un glob de inghetata.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta rustica cu piersici si afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
|