Prajitura Vant spaniol

Postat de margo in Prajituri
15 Apr 2015 | 51868 vizualizari
Prajitura Vant spaniol

Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata. De ce ii spune asa? Nici eu nu stiu. E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine. Probabil de la aromele care se imbina placut, ca o boare catalana. Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata. Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos. Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata. Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.

Ingrediente

  • Blat de cacao:
  • 6 oua,
  • 6ling zahar,
  • 4ling faina,
  • 3ling apa,
  • 3ling ulei,
  • 2ling cacao,
  • un praf sare
  • Foaie de bezea:
  • 8 albusuri,
  • 400gr zahar,
  • 1ling otet,
  • un praf sare.
  • Crema de unt:
  • 8galbenusuri,
  • 1praf budinca de vanilie,
  • 8 ling zahar,
  • 2ling faina,
  • 500ml lapte,
  • 250gr unt.
  • Mousse de ciocolata:
  • 300gr smantana pentru frisca,
  • 200gr ciocolata
  • Deasupra:
  • 150gr smantana pentru frisca,
  • fulgi de ciocolata

Mod de preparare

Blat de cacao:

Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.

Foaie de bezea:

Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.

Crema de unt:

Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.

Aranjare:

Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Vant spaniol" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert crema de zahar ars

Postat de sufletista

Desert crema de zahar ars

Intr-o tava sau cratita adaugam zaharul pentru caramel si punem pe foc mediu. Amestecam ocazional pana ce se topeste uniform, avand grija sa nu il ardem. Tragem cratita de pe foc si inclinam...

Citeste continuarea

Tarta cu Mere (Tarta Tatin) (Reteta Video)

Postat de Ina75

Tarta cu Mere (Tarta Tatin) (Reteta Video)

PASUL 1 Incalzim cuptorul. PASUL 2 Punem apa intr-un bol mare si adaugam zeama stoarsa de lamaie. PASUL 3 Curatam merele de coaja, le scoatem semintele si le taiem in felii subtiri....

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2015, 22:21
la 15.04.2015, 22:22
la 15.04.2015, 22:25
Oare de ce ii zice asa? Ca am duce cu gandul la altceva Arata fain
la 15.04.2015, 22:44
Si eu mi-am pus intrebarea asta.Nu stiu de ce ii zice asa.
la 15.04.2015, 23:27
Servesc cu placere . Cred ca este tare delicioasa

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking