Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
9 Mar 2024 | 1514 vizualizari
Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta

De data asta am zis sa poposesc in gradina Irinei ca ea e moldoveanca si am zis sa fac dupa reteta ei. Sa nu va aud ca pe vremuri nu se folosea zahar brun si ca nu e reteta autentica, nu are sens sa ne dam de gard , lucrurile se mai schimba si nu e gresit sa indraznim  sa facem modificari , important este rezultatul final, adica sa fie gustos, asta conteaza.Multumesc Irina , au iesit deliciosi. Eu am facut jumatate din cantitate, dar am repetat-o 3 zile la rand....))))))))))))))) Pentru Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, drojdie, zahar, lapte, unt, nuca, miere.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta
  • 600 g faina de cozonac, eu am folosit faina raftul Bunicii
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 oua + 1 albus
  • 150 g zahar brun
  • 250 ml lapte cu 3,5% grasime
  • 80 g unt cu 82% grasime
  • coaja de lamaie rasa
  • Sirop
  • cca 300 ml apa
  • 5-6 linguri zahar
  • coaja de lamaie
  • Pentru uns
  • 1 galbenus de ou +2 lingurite de lapte
  • Nuca prajita si macinata
  • miere

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta

Sirop : Am pus la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie, apoi l-am lasat la racit.  Ingredientele mi le-am pregatit de seara si le-am lasat la temperatura camerei. Intr-un castron am cernut faina. Am amestecat drojdia uscata cu 1 lingura de zahar si o lingura de faina ( am luat din cantitatile masurate), am adaugat un pic de lapte caldut si am omogenizat totul, am lasat 15 min sa creasca. Am topit untul. Restul de zahar impreuna cu cele 2 oua , albusul de la oul pentru uns si coaja de lamaie le-am amestecat bine si am turnat jumatate din laptele caldut. Peste faina am presara sarea, in mijloc am facut o adancitura, am pus ouale amestecate bine, am adaugat maiaua si am inceput sa amestec, am adaugat si restul de lapte si am inceput sa framant. Am adaugat si untul topit si am continuat sa framant pana am obtinut un aluat nelipicios. Am uns un castron cu ulei si am asezat aluatul, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca. Dupa ce a crescut am cantarit aluatul si l-am impartit in 12 bucati  de ccca 102 g cu aproximatie. Am format mucenicii sub forma de opt, i-am asezat in tava si i-am mai lasat la crescut cca 10-15 min, apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am bagat tava in cuptor si i-am lasat la copt pana au inceput sa se rumeneasca frumos. I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca dar nu de tot, sa fie calduti. Api i-am bagat in siropul rece, i-am uns cu miere din abundenta si apoi am presarat nuca macinata.

Vezi si reteta de Mucenici muntenesti.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura din albusuri cu zmeura

Postat de panacris

Prajitura din albusuri cu zmeura

Albușurile, atenție!!!, aduse la temperatura camerei se bat energic cu un praf de sare și o lingură de oțet aromatizat. După ce s-au albit și umflat se adaugă îndulcitorul sau...

Citeste continuarea

Tiramisu reţetă originală, cu visine la pahar

Postat de rocsi_1612

Tiramisu reţetă originală, cu visine la pahar

Tiramisu reţetă originală Spalam visinele, le scoatem samburii, punem o lingura de zahar, le amestecam si le dam la frigider. Cafeaua preparata o lasam sa se raceasca. Galbenusurile le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2024, 02:01
la 11.03.2024, 08:41
Delicioși!
la 11.03.2024, 19:40
Ies buni de tot! Am facut si eu cateva ture de mucenici si nu iti spun cu ce pofta am mancat! :">
la 11.03.2024, 22:11
Ce mucenici dolofani !!!!!
la 12.03.2024, 20:51
ce pofta mi-ai facut, foarte buni au iesit

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking