Ingrediente
- Ingrediente Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
- Blat -forma rotunda silicon 20 cm
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 2 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 1 varf lingurita praf de copt
- un praf de sare
- Crema
- 500 ml lapte cu 3,5% grasime
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 25 g gelatina - hidratata in apa rece
- 100 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao
- 100 g ciocolata alba Callebaut 28% cacao
- 80 ml cafea espresso + 2 cubulete de zahar
- 400 ml smatana pentru frisca 36% grasime
- 3 pliculete zahar vanilat
- Frisca pt. imbracat tortul
- 200 ml smatana pt. frisca cu 36% grasime
- 3 pliculete de zahar vanilat
- colorant rosu
Mod de preparare
Iata cum se prepara Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am mixat 1-2 min impreuna cu uleiul, apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. Am adaugat cacao, faina si praful de copt cernute si le-am amestecat cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu putin ulei, am pus compozitia in forma, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 15 min . Am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca bine blatul.
Crema : Am pus 3 castroane pe masa de lucru, in fiecare castron am pus ciocolata alba, ciocolata neagra si cafeaua espresso. Gelatina am pus-o in apa rece sa se hidrateze, apa sa depaseasca 2 degete desupra gelatinei. Am batut 400 ml smatana pentru frisca cu zaharul vanilat, e suficient sa formam varfuri moi, nu e necesara o frisca foarte ferma. Intr-un castron de inox am pus galbenusurile cu zaharul, le-am mixat bine pana si-au dublat volumul, apoi am diluat cu lapte. Am asezat castronul pe baia de abur si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase compozitia. Am luat vasul de pe baia de abur, l-am lasat cca 5-6 min apoi am incorporat gelatina hidratata. Am impartit compozitia in 3 parti egale si am turnat-o in fiecare castron cu ciocolata si cafea, am omogenizat bine pana ce ciocolata a devenit fluida. Am mai lasat cca 10 min si am incorporat si frisca impartita in 3 parti egale. Dupa care n-am mai avut rabdare si m-am pus sa montez tortul, pentru ca eu nu imi doream un tort in straturi ci unul marmotat, dar si asa trebuia sa am rabdare sa se mai intareasca putin cremele, era evident ca o sa-mi curga pe langa inelul de tort reglabil pe care l-am folosit sa asamblez tortul. Asa ca de aici a inceput distractia, am luat repede un castron de inox l-am imbracat in folie alimentara si am turnat rapid amestecul de creme, am lasat castronul la rece, afara, cca 1/2 ora dupa care am asezat si blatul ( era deja imbibat cu crema , gata insiropat), am acoperit cu folia alimentara si am lasat la rece pana a doua zi. A doua zi am rasturnat pe un platou tortul, am pregatit frisca, am mixat 200 ml smatana pt. frisca cu zaharul vanilat pana am obtinut o frisca ferma, am oprit intr-un posh putina frisca alba, cat sa fac un mot la caciula, restul de frisca l-am colorat cu colorant rosu. Am ornat tortul cu frisca rosie si alba si asa am format Caciula mosului. Acum poate sa vina Mos Craciun cu daruri multe, eu ii daruiesc caciula noua cu aroma de cafe Latte si alte dichisuri.....
Vezi si reteta de Tort Buturuga de Craciun.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
|