Reteta de tort Lamaita

Postat de RODIMUR in Torturi
24 Mar 2024 | 967 vizualizari
Reteta de tort Lamaita

Îmi place crema de lămâie, așa că din când în când o folosesc în dulciurile pe care le fac. De data aceasta, un tort cu blat pufos, însiropat și aromat, cu crema de lămâie care îmi place. Pentru Reteta de tort Lamaita am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, cacao, lapte, unt, lamaie.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de tort Lamaita
  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 25-30 grame de cacao
  • Crema de lămâie
  • 500 ml lapte
  • 100 grame de amidon alimentar
  • 175-200 grame de zahăr tos
  • 2 plicuri cu zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 200 grame de unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • zeamă (sau esență) de lămîie
  • Pentru decor:
  • feliuțe subțiri de limetă
  • ornamente decor sub formă de flori de lămâie
  • jeleuri

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de tort Lamaita

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când compoziția începe să ia volum, se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin. Se mixează întruna. Apoi se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și apoi se mai mixează puțin compoziția, pentru omogenizare.

Când zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și la urmă, cacaua. Cine dorește ca blatul să fie mai închis la culoare, poate adăuga 2 linguri de cacao, care totuși poate îngreuna aluatul. Eu am adăugat doar 1 lingură, pentru că tot ceea ce am vrut să realizez a fost ca blatul să fie în contrast cu crema.

Pentru cremă se amestecă ingredientele solide (amidonul alimentar, zahărul tos, zahărul vanilinat și praful de sare extrafină) după care se adaugă laptele. Când această compoziție este omogenă, se dă la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se retrage cratița de pe foc și se mai amestecă din când în când compoziția, ca să nu se formeze, nici cocoloașe, nici pojghiță.

Când această compoziție s-a mai răcorit, se adaugă și se mixează untul moale, coaja rasă de lămâie, iar la urmă se adaugă și zeama de lămâie. Când crema este bine omogenizată, se dă la rece pentru cel puțin o oră.

Blatul răcit se taie în trei foi și se prepară siropul, în care se adaugă zeama de lămâie, sau esența, abia după ce s-a răcit.

Se însiropează pe rând foile de blat (cea de deasupra se va însiropa pe partea care se suprapune peste celelalte foi) se ung cu cremă și la urmă se ”îmbracă” tot tortul, deasupra și de jur împrejur, cu crema rece. Se decorează după dorință și se dă tortul la rece, până ce se va epuiza.

Vezi si reteta de Tort cu crema de portocale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort Lamaita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort 1 Decembrie

Postat de GeorgianaGrigorescu

Desert tort 1 Decembrie

Pentru blat am mixat spuma ouale cu zaharul, am adaugat uleiul, laptele si apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaua. La final adaugam si cafeaua fierbinte. Punem compozitia intr-o forma...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de dovleac placintar

Postat de mirela0911

Desert tort cu crema de dovleac placintar

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza bine cu praful de sare si cu zaharul adaugat putin cate putin. Se adauga apa si se mixeaza in continuare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2024, 21:12
Ce tort frumos și aromat! E fix pe gustul meu.
la 24.03.2024, 23:27
la 25.03.2024, 09:47
Ce minunatie de tort !!!
la 25.03.2024, 11:42
Delicios!
la 25.03.2024, 14:40
Bun tortuletul acesta!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking