Reteta de tort Lamaita

Postat de RODIMUR in Torturi
24 Mar 2024 | 1118 vizualizari
Reteta de tort Lamaita

Îmi place crema de lămâie, așa că din când în când o folosesc în dulciurile pe care le fac. De data aceasta, un tort cu blat pufos, însiropat și aromat, cu crema de lămâie care îmi place. Pentru Reteta de tort Lamaita am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, cacao, lapte, unt, lamaie.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de tort Lamaita
  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 25-30 grame de cacao
  • Crema de lămâie
  • 500 ml lapte
  • 100 grame de amidon alimentar
  • 175-200 grame de zahăr tos
  • 2 plicuri cu zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 200 grame de unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • zeamă (sau esență) de lămîie
  • Pentru decor:
  • feliuțe subțiri de limetă
  • ornamente decor sub formă de flori de lămâie
  • jeleuri

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de tort Lamaita

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când compoziția începe să ia volum, se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin. Se mixează întruna. Apoi se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și apoi se mai mixează puțin compoziția, pentru omogenizare.

Când zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și la urmă, cacaua. Cine dorește ca blatul să fie mai închis la culoare, poate adăuga 2 linguri de cacao, care totuși poate îngreuna aluatul. Eu am adăugat doar 1 lingură, pentru că tot ceea ce am vrut să realizez a fost ca blatul să fie în contrast cu crema.

Pentru cremă se amestecă ingredientele solide (amidonul alimentar, zahărul tos, zahărul vanilinat și praful de sare extrafină) după care se adaugă laptele. Când această compoziție este omogenă, se dă la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se retrage cratița de pe foc și se mai amestecă din când în când compoziția, ca să nu se formeze, nici cocoloașe, nici pojghiță.

Când această compoziție s-a mai răcorit, se adaugă și se mixează untul moale, coaja rasă de lămâie, iar la urmă se adaugă și zeama de lămâie. Când crema este bine omogenizată, se dă la rece pentru cel puțin o oră.

Blatul răcit se taie în trei foi și se prepară siropul, în care se adaugă zeama de lămâie, sau esența, abia după ce s-a răcit.

Se însiropează pe rând foile de blat (cea de deasupra se va însiropa pe partea care se suprapune peste celelalte foi) se ung cu cremă și la urmă se ”îmbracă” tot tortul, deasupra și de jur împrejur, cu crema rece. Se decorează după dorință și se dă tortul la rece, până ce se va epuiza.

Vezi si reteta de Tort cu crema de portocale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort Lamaita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort entremet cu gem de zmeura

Postat de Constelatialeu

Desert tort entremet cu gem de zmeura

Blat : Faina se cerne impreuna cu praful de copt si cacaua. Banana se paseaza bine. Untul moale se freaca cu zaharul , apoi se adauga oul, vanilia si jumatate din amestecul uscat, apoi smantana,...

Citeste continuarea

Tort panna cotta cu jeleu de capsuni

Postat de vio_dreams

Tort panna cotta cu jeleu de capsuni

Punem intr-un bol iaurtul, ouale, zaharul si uleiul. Mixam si apoi adaugam faina, praful de copt si sarea. Mestecam bine pana se omogenizeaza compozitia.  Taiem capsunile cubulete si le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2024, 21:12
Ce tort frumos și aromat! E fix pe gustul meu.
la 24.03.2024, 23:27
la 25.03.2024, 09:47
Ce minunatie de tort !!!
la 25.03.2024, 11:42
Delicios!
la 25.03.2024, 14:40
Bun tortuletul acesta!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking