Tort Cristina

Postat de ancutsa in Torturi
24 Iul 2016 | 3400 vizualizari
Tort Cristina

Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao, crema de cafea, dulceata de zmeura, decorat cu frisca, gargarite si flori de zahar.

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 2 albusuri;
  • 200 g unt sau margarina;
  • 5 linguri de zahar;
  • 9-10 linguri de faina;
  • 8 linguri cu lapte;
  • 3 linguri cacao;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • Jumatate de pastaie de vanilie;
  • 100 g unt;
  • O ceasca de cafea;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • dulceata de zmeura dupa gust;
  • 200 ml frisca lichida;
  • Gargarite si floricele de zahar

Mod de preparare

Blatul:

Se separa ouale.Se bat la robot untul (sau margarina)  cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine. Se adauga cacaoa, apoi se toarna laptele in fir subtire, jumatate de cantitate de faina si se amesteca.

Separat, intr-un alt vas, se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, apoi se pune cu lingura din spuma de albusuri peste compozitia de mai devreme. Acum se adauga praful de copt si restul de faina si amestecam cu o lingura de jos in sus, pentru a pastra compozitia aerata. Eu am pus in total 10 linguri rase cu faina, astfel incat compozitia sa se pastreze usor lichida, dar in acelasi timp sa o simtiti la mana ca este inchegata. Ca sa va dati seama, uitati-va pe poza. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute.

Siropul:

Se face un sirop din apa cu zahar si coaja de portocala, se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce dati de pe foc, puneti esenta de rom sau orice arome sau esente doriti.  

Pentru crema: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Acum amestecati cu o lingura de lemn. Se adauga si pastaia de vanilie si se toarna o ceasca de cafea in fir subtire. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase (veti vedea ca “bolboroseste” ca la ciulama), mai amestecam un pic, apoi luam focul. Acum scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.

Dupa ce s-au racit blatul, crema si siropul, taiem blatul in trei parti si il insiropam.

Decorul:

Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.  

Se umple tortul cu crema de vanilie, se adauga si dulceata de zmeura din loc in loc, apoi se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca si decoratiuni de zahar. Intr-o cescuta puneti un pic de frisca si amestecati cu un pic de dulceata de zmeura, insa amestecati usor cu o lingurita, nu cu mixerul, ca sa nu se stranga.

Se da la rece inainte de servire.

 

Portii: 12

Timp total: 2 ore

Pofta Buna!

 

 

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/07/tort-cristina.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Cristina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Cristina

Postat de ancutsa

Desert tort Cristina

    Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, gălbenuşurile, apoi făina, nuca şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă...

Citeste continuarea

Desert tort Cristina

Postat de ancutsa

Desert tort Cristina

  Blatul: Se amesteca untul (sau margarina) cu zaharul, un praf de sare, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, laptele, faina, cacaua si praful de copt. Se toarna intr-o tava rotunda...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.07.2016, 12:44
bun
la 24.07.2016, 12:58
la 24.07.2016, 17:41
la 24.07.2016, 20:45
Ce frumos!
la 24.07.2016, 21:35
Este un tort foarte bun!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking