Ștrudel vienez cu sos de vanilie

Postat de elucubratiiculinare in Prajituri
20 Sep 2012 | 9793 vizualizari
Ștrudel vienez cu sos de vanilie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 g făină,
  • 1 ou (aprox. 50g),
  • 2 g sare,
  • 20 ml ulei,
  • 100 ml apă călduță,
  • făină.
  • Umplutură:
  • 1100 g mere acrișoare,
  • zeama de la o lămâie,
  • 150 g zahăr,
  • 1 lingură scorțișoară,
  • 150 g unt,
  • 150 g pesmet.
  • 1 gălbenuș ou,
  • 1 lingură lapte,
  • 50 g unt.
  • Sos de vanilie:
  • 30 g făină (amidon alimentar),
  • 500 ml lapte fiert,
  • 2 gălbenușuri,
  • 100 g zahăr,
  • un praf de sare,
  • 1 linguriță esență vanilie.

Mod de preparare

Pregătirea aluatului este bine să se facă cu o zi înainte. Cernem făina, facem în mijloc o gaură și adăugăm restul ingredientelor. Amestecăm ușor cu o lingură, după care frământăm bine cu mâna. Aluatul se pune într-o folie alimentară și se dă la rece. Dacă nu se poate realiza cu o zi înainte, este bine ca măcar 2 ore să se țină la rece.

Merele se curăță de coajă și de căsuța cu sâmburi, după care se toacă cubulețe mici. Se stropesc cu zeama de lămâie pe măsură ce se taie. Se amestecă cu pesmetul, zahărul și praful de scorțișoară - acest amestec se realizează chiar înainte de a se pregăti foile de aluat.

Se va topi untul într-o crăticioară în bain-marie. Aluatul se împarte în două părți egale. Vom presăra făină atăt pe planșeta de lucru, cât și pe aluat. Se va întinde cât de mult se poate, până obținem o foiță subțire. Pe o latură a aluatului punem jumătate din compoziția de mere grămadă (nu se întinde pe toată suprafața aluatului). Vom unge cu unt bine marginile aluatului și stropim un pic și compoziția de mere. Rulăm cu atenție și strângem ruloul în timp ce rulăm pentru a se prinde de compoziție și să ne fie mai ușor.

Am auzit, am văzut și se pare că ar fi mai ușor de rulat dacă sub aluat am avea un șervet destul de mare curat, asta înseamnă că acest șervet se pune sub aluat înainte de a-l întinde.  Este nevoie de un pic de îndemânare și foarte mare atenție dacă nu folosiți un șervet, pentru că lucrăm cu un aluat foarte subțire și foarte fragil.

Rulourile se pun într-o tavă unsă cu unt. Se ung cu unt topit (50 g) și  gălbenuș de ou bătut cu o lingură de lapte. Se coc la foc 190 grade C pentru 40-50 minute. Se lasă la răcit în tavă.

În timp ce avem ștrudelul la cuptor vom pregăti sosul de vanilie. Frecăm gălbenușurile cu zahărul. Adăugăm făina, sarea și amestecăm bine. Subțiem compoziția cu lapte. Sosul se pune la fiert în baie de abur până se îngroașă. Adăugăm esența de vanilie după ce se răcește.  

Se taie în bucăți potrivite și servim cu sos de vanilie și pudrăm cu scorțișoară.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ștrudel vienez cu sos de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert negresa cu branza si cirese

Postat de mirela0911

Desert negresa cu branza si cirese

Intr-o cratita se pun untul, zaharul, cacaua si laptele. Se transfera pe foc potrivit si se lasa sa fiarba. Dupa ce da 3 clocote se ia de pe foc. Din siropul format se iau 10 lg si se pune intr-o...

Citeste continuarea

Desert negresa de post cu visine si nuca

Postat de mirela0911

Desert negresa de post cu visine si nuca

Laptele de cocos se toarna intr-un bol impreuna cu apa minerala. (Eu am avut din conserva, a trebuit sa-l incalzesc usor pentru a-l putea scoate). Se pune sarea, zaharul si zaharul vanilat si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.09.2012, 18:58
Ce bun trebuie sa fie,vreau si eu o feliuta
la 20.09.2012, 18:59
super delicios!mi-ai facut pofta, asa ca te rog sa ma servesti cu o portie!
la 20.09.2012, 19:03
Cu plăcere! Unde să trimit?
la 20.09.2012, 19:07
iti trimit adresa imediat!!!
la 20.09.2012, 19:08

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking