Cozonac(ca la mama acasa)

Postat de lilik in Dulciuri
20 Mai 2011 | 6777 vizualizari
Cozonac(ca la mama acasa)

ce dor imi era sa pap o felie de cozonac si iata ca in sfarsit m-am apucat de treaba...sunt deplin satisfacuta de rezultatul obtinut..

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 150 gr margarina(unt)
  • 350 ml lapte
  • coaja de lamaie si portocala
  • 1 praf de sare
  • PT UMPLUTURA:
  • nuca macinata
  • zahar
  • cacao
  • Pt uns:
  • 1 ou
  • zahar tos

Mod de preparare

Scoatem toate ingredientele pe masa de lucru sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de framantat.

Prima data facem plamadeala:

punem laptele la incalzit,il dam deoparte apoi adaugam zaharul,cojile rase si drojdia si cu mana topim drojdia apoi acoperim cu un prosop si lasam sa creasca pana se ridica coaja rasa la suprafata.

Intr-un lighean cernem faina,amestecam cu praful de sare si in mijloc facem o gaura unde vom pune plamadeala si incepem sa framanatam,apoi punem ouale si continuam sa framantam.

Topim margarina(untul) si cand e calduta o punem cate putin in aluat framantand bine de fiecare data pana se absoarbe toata si tot asa pana se termina.

Aluatul trebuie framantat pana face basici apoi il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca cam 1 ora la loc cald.

Intre timp pregatim umplutura:

 la 1 farfurie de nuca punem 2 pumni de zahar(la ochi sau cat va place de dulce),apoi amestecam si impartim in 2.

lasam o parte asa si la cealalta punem 3-4 linguri de cacao.

Cand aluatul e crescut il impartim in 4 si punem pe masa unsa cu putin ulei 2 bucati pe care le intindem,dandu-le o forma dreptunghiulara(cat de cat).

Pe una punem compozitie simpla si pe cealalta cu cacao.Intindem nuca pe toata suprafata lasand 1-2 cm la borduri apoi le rulam,le inchidem bine la capete si lateral apoi le impletim si punem cozonacul in tava unsa si tapetata cu hartie.Procedam asa si cu celalalt apoi mai lasam sa creasca 15-20 de minute,dupa care ungem cu oul batut si presaram zahar tos.

Dam la cuptorul incins la 175° timp de 45-60 de minute,controlam cu scobitoarea daca sunt gata.Intre timp ne mai uitam la ei si ii intoarcem.

Lasam la racit(daca mai rezistam) si servim.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac(ca la mama acasa)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Postat de Bucataras

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Cum se prepara Budinca de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor: Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cozonacul în cuburi...

Citeste continuarea

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Postat de Bucataras

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Cum se prepara Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios: Începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Mixati gălbenușurile cu zahăr pudră, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.05.2011, 09:12
Frumos cozonac ai facut!
la 20.05.2011, 09:15
ioi ce as papa si eu cu lapte rece super frumos si bun
la 20.05.2011, 09:24
Ce frumossssss, pufosssss!
la 20.05.2011, 09:57
la 20.05.2011, 10:03
ce frumos e !

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking