Panettone

Postat de andaoana in Prajituri
22 Dec 2014 | 5877 vizualizari
Panettone

Este o reteta traditional italiana care ia destul de mult timp , adica undeva aproape de 24 ore dar care , zic eu, merita efortul . Este foarte pufos si foarte gustos si pe deasupra fara conservati sau alte prafuri care il fac sa tina cu lunile . Eu vi-o recomand cu drag , mai ales daca vreti sa mai schimbati cate ceva in preparatele de sarbatori . Daca aveti masina de paine sau un robotel din acela care si framanta va sfatuiesc sa le folositi . Este un aluat cu care se lucreaza destul de greu cu mana. Nu este imposibil dar cred ca este mult mai usor cu acele ajutoare . Am citit multe retete dar cea care m-a convins sa o testez a fost retetea Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/panettone.html. Multumesc pentru inspiratie , chiar a meritat .

Ingrediente

  • Primul aluat :
  • 25 grame drojdie proaspata
  • 125 grame zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 6 bucati galbenus
  • 150 ml apa
  • 125 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
  • 500 grame faina 000
  • Al doilea aluat:
  • primul aluat
  • 125 grame zahar
  • 1 lingura miere de albine(20 grame)
  • 50 ml apa
  • 6 galbenusuri
  • 250 grame faina 000
  • 120 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
  • 150 grame stafide ( 100 stafide negre+50 stafide aurii)
  • 50 ml rom
  • coaja confiata de citrice sau coaja de portocala

Mod de preparare

Primul aluat

Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta

Jumate din galbenusuri (3 bucati ) le batem usor cu zaharul si cu zaharul vanilat . Deasupra acestora punem apa cu drojdia dizolvata  si omogenizam . Punem totul intr-un castron mare si adaugam 500 gr de faina de foarte buna calitate ( 000 ). Se lucreaza destul de greu cu aluatul cu mana , dar merita . In cazul in care aveti acasa o masina de framantat o puteti pune la treaba .

Adaugam pe rand restul galbenusurilor  si framantam pana la incorporare . Margarina bucati mici sau untul trebuie sa fie la temperature camerei . Le adugam si framantam inca 10 minute .

Trebuie sa avem un aluat nelipicios si elastic , dar este destul de moale .

Aluatul il lasam in castronul mare , il acoperim cu un prosop ud si stors foarte bine si cu o folie de plastic . Il punem la loc caldut , la temperatura relativ constanta (25 grade) si fara curentii de aer 12 ore .

Va creste si va umple tot castronul cu un aluat foarte aerat .

Eu am inceput sa prepar primul aluat vineri in jur de ora 19 , prepararea mi-a luat cam 1 ora ), iar sambata dimineata am continuat cu al doilea aluat .

Al doilea aluat .

Punem stafidele la inmuiat in 50 ml rom .

Primul aluat il desprindem de pe peretii vasului si adaugam zaharul , 50 ml apa , mierea si jumate din galbenusuri (3 bucati ) . Incepem sa framantam si  cand ingredientele adugate s-au incorporat punem faina(250 gr) si pe rand restul galbenusurilor (3 bucati). Framantam pana cand avem un aluat elastic adaugand bucatele de margarina sau unt care sunt la temperatuta camerei .

Adaugam si stafidele bine stoarse de rom si coaja rasa de portocala sau coaja confiata de citrice. Se framanta bine de tot , cam 10 minute . Avem un aluat elastic dar cam moale .

Lasam aluatul la dospit o ora la loc caldut si fara curenti dupa care il turnam in formele pregatite in prealabil . Eu am folosit o forma de guguluf destul de mare , si doua craticioare (una de 2 litri , si una de 1.5 litri ) pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu hartie de copt impaturita in patru . Forma de guguluf din silicon am uns-o doar cu unt .

Lasam aluatul la dospit in forme pana cand umple toata forma (cam 4 ore) .

Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade . Dam aluatul la cuptor si il lasam sa se coaca . Eu dupa 20 minute am observant ca este cam prins deasupra asa ca l-am acoperit cu o folie de aluminiu . Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 minute . Sunt gata cand iese scobitoarea curate .

Se scot din cuptor si se lasa la racit in forme de preferinta cu fundul in sus .

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert panettone cu fructe confiate

Postat de panacris

Desert panettone cu fructe confiate

Ouăle se amestecă energic cu zahărul, până se omogenizează. Laptele călduț se amestecă cu drojdia și zahărul aromat vanilinat. Într-un bol mare se cerne făina, apoi se...

Citeste continuarea

Budinca de cozonac cu sos de vanilie si Amaretto

Postat de Creatsa

Budinca de cozonac cu sos de vanilie si Amaretto

Am pus intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt bucatile de cozonac. Separat intr-un bol am batut bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat,am adaugat lichiorul ,frisca si laptele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2014, 10:04
delicios
la 22.12.2014, 10:10
la 22.12.2014, 10:17
bunnn
la 22.12.2014, 10:20
la 22.12.2014, 10:23
buuun zic si eu

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking