Ingrediente
- Pentru foaia de plăcintă
- 1 cub (25 gr) de drojdie proaspătă / 7-10 gr drojdie uscata
- 1 linguriță zahăr
- 1 cană apă puțin călduță
- 1 kg făină
- 2 linguri ulei
- 2 linguri oțet
- Pentru compoziție
- 1 lămâie
- 1 bucată de aprox. 1 kg de brânză potrivit de sărată (nu foarte sărata). Dacă brânza este foarte sărată, o puneți cu apă la desărat.
- 1 cană zahăr
- 3 ouă
- 1 plic de zahăr praf
- 2 pliculețe cu zahăr vanilat
- Pentru pus peste placintă înainte de coacere
- 1 cană iaurt
- 2 ouă
Mod de preparare
Cum facem ?
Începem prin a pregăti foaia. Peste făină punem drojdia frecată cu o liguriță de zahăr, un pic de sare, 2 linguri de ulei și două linguri de oțet. Frământăm până obținem o cocă moale, dar care nu ni se lipește de mână. Dacă mai este nevoie mai adăugați puțină faină, pâna ce aluatul se desprinde de pe mâini. Împărțim coca in 2 părți și o lăsăm să crească cât timp pregătim compoziția de brânză.
Compoziția
Radem brânza, peste ea adăugăm ouăle întregi, cele 2 plicuri de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și o cană de zahăr.
Umplem foile cu brânză
Cele 2 mingi de cocă le împărțim iară în 2, astfel avem 4 mingiuțe de cocă, pentru 4 foi de plăcintă. Punem făină pe blatul de lucru și întindem cu sucitorul o foaie subțire, ca în filmuleț.
O stropim cu ulei, punem brânza numai în partea de jos și apoi aducem foaia de aluat peste zona cu brânză. O încrețim și o invităm în tava unsă în prealabil cu ulei. După ce umplem toate cele 4 foi cu brânză, punem peste ele în tavă 1 cutie de iaurt amestecat cu 2 ouă.
Apoi punem plăcinta la cuptor, la foc mic, 40-50 de minute. Nu o coaceți excesiv, să nu fie prea pâinoasă.
Cam asta ar fi, rezultatul este savuros și copiii o mănâncă înainte să se răcească !
Daca ti-a placut reteta noastra "Plăcintă dobrogeană rețeta autentică" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
|