Placinta intinsa cu dovleac

Postat de margo in Prajituri
18 Oct 2014 | 7072 vizualizari
Placinta intinsa cu dovleac

Placinta intinsa,desertul copilariei,este placinta taraneasca ce se face aici,la noi.Nu este o reteta sofisticata,din contra,are putine ingrediente,iar aluatul se face rapid.Secretul retetei consta in intinderea cat mai subtire a foii de aluat.Cu cat foaia este mai subtire,cu atat placinta va fi mai fina.Trebuie multa rabdare si ceva indemanare pentru a intinde foaia. Umplutura difera in functie de sezon si de preferinte.Se pot face placinte dulci ,cu:nuca,mac,gem,branza dulce si stafide,dovleac,mere sau sarate,cu: branza telemea cu marar,varza acra calita,ciuperci.

Ingrediente

  • 500 gr faina,
  • 3 linguri ulei,
  • 1 lingurita sare,
  • 1 ceasca apa calda

Mod de preparare

Se cerne faina  pe masa, se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea si apa calda. Se amesteca intai cu lingura, iar cand incepe sa se lege aluatul se framanta cu mana.Trebuie sa rezulte un aluat uniform, omogen, mai mult moale. Daca mai trebuie, se mai poate adauga apa calda. Dupa ce s-a framantat se bate bine de masa apoi se lasa 10 minute sa stea la cald, acoperit cu un servet.

Se acopera masa cu o fata de masa curata, se presara cu faina si se intinde cu vergeaua aluatul. Se acopera iar cu un servet si se lasa 15 min sa stea. Se intinde apoi foaia, cu mana, de jur imprejur, cu multa rabdare si grija, sa nu se rupa. Marginile foii trebuie sa treaca de marginile mesei, iar foaia trebuie sa fie subtire, ca foita de tigara.Trebuie sa se vada fata de masa prin ea.

Marginea ramasa groasa se rupe de jur imprejur, iar restul foii se lasa sa se usuce cateva minute.Se unge cu ulei pe toata suprafata, apoi se presara umplutura. Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foaia cu umplutura, rezultand un sul. Se pune in tava unsa cu ulei, se unge sulul deasupra cu ulei si se da la cuptor. E gata cand e rumenita frumos deasupra,  iar foaia e crocanta.

Umplutura:

Cantitatea de dovleac difera in functie de preferinte.Dovleacul se taie,se curata de coaja si se da pe razatoare.Se presara pe foaia de aluat,iar desupra se presara zahar tos. Doveleacul ras se poate cali cu zaharul,se adauga un pic de scortisoara,iar dupa ce s-a racit,se intinde pe foaie si se ruleaza.

Cand e gata placinta,se scoate din cuptor si se acopera cu un servet pana se raceste.Se taie bucati potrivite si se pudreaza cu zahar vanilat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta intinsa cu dovleac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu foi de cacao, crema de lapte si glazura de ciocolata

Postat de Moni_alex

Prajitura cu foi de cacao, crema de lapte si glazura de ciocolata

Pentru blat se separa ouale, se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga cate o lingura de zahar si se bat in continuare pana rezulta o bezea tare. Se adauga galbenusurile unul cate...

Citeste continuarea

Prajitura cu ciocolata

Postat de reisnaor_2006

Prajitura cu ciocolata

            Se amesteca ingredientele uscate faina, zaharul, sarea, praful de copt si cacao. Adaugati uleiul, apa si se amesteca bine cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.10.2014, 00:00
delicioasa
la 19.10.2014, 00:04
la 19.10.2014, 08:34
Bună
la 19.10.2014, 09:15
Buna tare
la 13.12.2014, 19:22

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking