Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")

Postat de amalia01 in Dulciuri
6 Sep 2013 | 4167 vizualizari
Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")

Este o reteta care imi aminteste de copilarie fiindca era unul din deserturile mele preferate din Ardeal. Stiu ca bunica zicea ca daca pune o mana da "samachise"( branza de vaci) aluatul iese mai pufos,iar gombotii nu se intaresc dupa ce se racesc...si avea dreptate!

Ingrediente

  • 400 g faina + cateva linguri pt modelat
  • 1 kg de cartofi
  • 1 cutie branzica cu smantana Delaco
  • 25 de prune bistrite bine coapte
  • 3 lg de gris
  • 500 g pesmet
  • 5 lg de zahar + 2 in compozitie
  • sare
  • scortisoara
  • 2 oua
  • 1oo ml ulei

Mod de preparare

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita cat mai marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, sarea  si  grisul. Se amesteca bine, apoi se adauga branzica si faina ,framantand bine. Compozitia rezultata se lasa la frigider jumatate de ora.

Prunele se spala bine, se crapa si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.

Intr-o  tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, la foc mic,sa nu se arda; cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute ;se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe cealata se vor aseza  pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi ;

Se pune la foc o cratita destul de larga  cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.

Intre timp se scoate compozitia din frigider si se ia cate o lingura de compozitie, se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna.; se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii; pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.

Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea multi,ca sa nu se lipeasca; se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 2-3 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.

Cat sunt inca fierbinti se tavalesc bine prin pesmet si se asaza pe farfuria de servit.

Se servesc calzi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu prune

Postat de RuxyRux

Prajitura cu prune

Galbenusurile le amestecam cu laptele( rece) , vanilia si coaja de lamaie, apoi ulterior vom adauga untul topit. Albusurile  zi zaharul pudra se mixeaza ca la bezea. Peste galbenusuri...

Citeste continuarea

Prajitura de post cu nuca de cocos

Postat de CameliaComan

Prajitura de post cu nuca de cocos

Intr-un bol amestecam nuca de cocos, faina, zaharul si praful de copt. Amestecam cu o lingura. Turnam apa si esenta de vanilie peste ingredientele uscate. Mixam bine. Eu am folosit o tava mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.09.2013, 11:58
la 06.09.2013, 12:07
super
la 06.09.2013, 12:08
la 06.09.2013, 12:32
Super!
la 06.09.2013, 15:13

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking