10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre prune

Postat de Bucataras in Fructe
18 Aug 2015
10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre prune

Prunele sunt adevarate surse de energie, pline de vitamine si minerale. In Romania le gasim peste tot, dar alte tari nu sunt la fel de norocoase. Asa ca, atunci cand natura ne ofera un fruct cu atatea calitati miraculoase, nu ne ramane nimic de facut decat sa profitam de el. 

In cele ce urmeaza gasiti 10 lucruri interesante pe care nu le stiati despre aceste fructe minune:

1. Prunele se afla pe locul al doilea in topul celor mai cultivate fructe din lume. De asemenea, se spune ca prunele ar fi fost primele fructe pe care oameni le-ar fi domesticit.

2. Exista peste 140 de specii de pruni, iar fructele lor pot fi verzi, galbene, mov sau roz, cu marimi ce poti fi cat o cireasa sau la fel de mari ca o minge de tenis. 

3. Romania este al treilea producator mondial de prune, dupa China si Serbia. In 2013, Romania a produs 512.459 de tone de prune.

4. Prunele sunt recomandate pentru cei care sufera de constipatie sau de probleme ale sistemului digestiv, datorita continutului mare de fibre, sorbitol si isatin.

5. De asemenea, datorita continutului mare de antocianina, un antioxidant puternic, prunele sunt recomandate pentru prevenirea cancerului la plamani sau cel al cavitatii orale.  

6. Prunele sunt bune in diete, deoarece contin foarte putine calorii - o pruna de marime medie are in jur de 30 de calorii.

7. Avand un continut mare de potasiu (113 mg) prunele sunt recomandate pentru cei care doresc sa reduca presiunea arteriala si riscul de infarct.

8. Prunii cresc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. 

9. Un studiu realizat in State a aratat ca prunele sunt bune pentru sanatatea oaselor, mai ales celor din sira spinarii si brate.

10. Prunele pot fi impartite in doua categorii: prune japoneze si prune europene.

Prunele europene sunt mov si au un miez de culoare verde sau galbuie.

Prunele japoneze au culori aprinse si exotice, de la auriu pana la rosu aprins, insa niciodata nu sunt de culoare albastra sau mov. Majoritatea au miezul galben, dar cele mai bune si sanatoase au miezul rosu.

Surse articol. en.wikipedia.org, care2.com
Sursa foto: savorysweetlife.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking