156 de ani de la descoperirea pasteurizării

Postat de RODIMUR in Cu de toate
21 Apr 2018
156 de ani de la descoperirea pasteurizării

Pasteurizarea este un procedeu de sterilizare a produselor alimentare inventat de cel care i-a dat și numele, Louis Pasteur, biolog, chimist și microbiolog francez renumit. Pentru contribuțiile sale la dezvoltarea microbiologiei, Louis Pasteur a fost supranumit "părintele microbiologiei".

La 20 aprilie 1862, Louis Pasteur, alături de colegul său, Claude Bernard au descoperit că încălzirea produselor poate distruge microorganismele pe care le conțin. Prin acest procedeu se reduce numărul de bacterii dintr-un produs alimentar până la un nivel care nu mai prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor și păstrând, totodată calitățile alimentelor respective.

Știind că multe boli sunt provocate de bacterii, Louis Pasteur și Claude Bernard au inventat așadar această metodă progresistă de stopare a contaminării cu bacterii a produselor alimentare prin sterilizare, întrucât microorganismele nu se pot dezvolta într-un mediu steril, pasteurizarea fiind, în fapt, o sterilizare a produselor.

Pasteurizarea este o metodă modernă de conservare a alimentelor (în special a celor lichide) prin încălzire la o temperatură de 60-70 de grade Celsius, urmată de o răcire bruscă, la 4-6 grade Celsius, cu scopul de a distruge flora patogenă existentă în unele produse alimentare care fermentează, prevenind, în acest fel alterarea. Grație acestor schimbări bruște de temperatură, produsele alimentare tratate astfel își păstrează toate calitățile. Iată de ce, pentru păstrarea produselor pe o perioadă mai îndelungată se apelează la acest procedeu.

Există și o metodă de pasteurizare înaltă (UHT - Ultra High Temperature) la 80-95 de grade Celsius (pentru laptele de consum) iar pentru alte produse lactate, la 85 grade Celsius. Acest procedeu al pasteurizării înalte distruge 99,9% din flora microbiană existentă în laptele crud, permițând astfel păstrarea lui nealterată pe o perioadă mai mare de timp.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje ale pasteurizării înalte (UHT) pe care consumatorii nu le cunosc foarte bine: prin acest procedeu se reduce capacitatea de coagulare, laptele dobândește un gust amar, se reduce substanțial conținutul de vitamine (mai ales de vitaminele B12 și C) și produsul se caramelizează (brunificare).

Datorită contribuției lui Pasteur în domeniul științific (descoperirtea vaccinului antirabic, a fenomenului fermentației și a pasteurizării) s-au salvat nenumărate vieți prin reducerea mortalității cauzate de febra puerperală (post partum) și prin crearea vaccinurilor împotriva turbării și a antraxului.

În 1887 la Paris s-a înființat Institutul Pasteur, pe care marele savant l-a condus, până la moarte.

 

Pentru redactarea acestui articol, m-am documentat din următoarele surse online:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pasteurizare

https://despretot.info/pasteurizare-dex-definitie/

https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/care-i-mai-sanatos-laptele-crud-sau-laptele-pasteurizat-1307885


Am ilustrat articolul cu imagini reprezentative preluate de pe: www.google.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking