Abuzul de sare in alimentatie

Postat de gurita_ta2005 in Condimente
23 Apr 2012
Abuzul de sare in alimentatie

S-a constatat ca populatiile care nu consuma sare in prepararea alimentelor (de exemplu eschimosii) au valori mici ale presiunii arteriale, hipertensiunea arteriala fiind practic neintalnita. Dimpotriva, in tari precum Japonia de Nord, unde consumul de sare indus este de 27 de g pe zi, 80% din populatie au presiune arteriala sistolica peste 140mmHg. Aportul de sare pe zi trebuie sa fie de 5g, in special in cazul persoanelor cu risc crescut de hipertensiune.

Controlul atent al cantitatii de sare poate prelungi viata unei persoane predispuse genetic spre hipertensiune (in cazul in care exista rude de gradul intai sau doi afectate de hipertensiune vorbim de predispozitie genetica). Studiile efectuate in ultimii ani au aratat acelasi lucru, si anume ca nu este necesara o cantitate mai mare de un gram de Na pe zi, desi este un iod foarte important pentru organism. Cantitatea de sare pentru un adult care nu depune eforturi peste normal in timpul unei zile cantitatea de sare considerata ca fiind cea mai adecvata este de 5g.

In prezent, adaosul de sare din mancaruri nu corespunde unei necesitati, sarea fiind folosita pe post de condiment. Cantitatea de sare necesara organismului se poate lua din alimentele naturale sau alimente pregatite fara adaosuri de sare. In tara noastra consumul de sare se situeaza undeva in jurul cantitatii de 10-15g pe zi, cei care consuma pana la 5 g fiind in general persoane care fac acest lucru din ratiuni pur medicale.

Alimentele naturale au in structura lor cantitati de sare, dintre acestea evidentiandu-se mai mult produsele de origine animala (lapte, carne, peste, ou, cereale) decat vegetala (legume, fructe). Produsele preparate contin si ele o cantitate de sare la care nu mai e nevoie de niciun adaos: painea, branza telemea, mezelurile, muraturile, mustarul etc. Si apele minerale clorurosodice contin peste 1g de sare la litru, mergand in unele cazuri pana la 13g la litru.

O alimentatie bazata numai pe produse naturale da organismului o cantitate de 4-5g de sare pe zi. Pentru a scadea cantitatea la sub 4 g este nevoie de o alimentatie atenta. Astfel, pestele, carnea, laptele contin cantitati mari de sodiu. Daca adaugam la alimentele naturale (din care organismul isi ia 4-5 g de sare pe zi) si paine, mezeluri sau branzeturi cantitatea va creste pana catre 10g. La acestea mai adaugam si sarea din preparatele culinare specifice, alimente pregatite in bucatarie, aportul putand ajunge la 15 g sau mai mult.

Este bine sa controlam cantitatea de sare ingerata in timpul unei zile, fiind indicat un maxim de 8g de sare pe zi. Este cea mai sigura maniera de a ne feri de hipertensiune arteriala dar si de alte afectiuni care sunt puse in legatura cu consumul unei cantitati prea mari de sare.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking