Afla mai multe despre ... Parmigiano Reggiano!

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
22 Noi 2011
Afla mai multe despre ... Parmigiano Reggiano!

Parmigiano Reggiano – unul dintre cele mai cunoscute produse ale Italiei este si cea mai gustoasa branza din lume, avand o textura cu totul deosebita si un gust ce aduce a nuca. Spre deosebire de branza numita simplu „parmezan”, parmigiano-reggiano trebuie sa indeplineasca anumite standarde: poate fi facuta doar intr-o anumita regiune a Italiei (inclusiv in orasul Parma de unde ii vine numele).

Parmigiano-Reggiano in varianta originala este facut doar in regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, dupa o reteta urmata cu strictete. Laptele folosit provine de la vaci care isi petrec majoritatea timpului pascand iarba de pe coline inverzite. Trebuie sa fie preparat in perioada dintre 15 aprilie si pana pe 11 noiembrie astfel incat laptele folosit saprovina de la vaci care au pascut iarba proaspata.

Apoi se lasa sa invecheasca pentru minimum 14 luni (desi de obicei procesul dureaza cam 2 ani) in roti care cantaresc cel putin 30 de kilograme. Rezultatul este branza incomparabila ce pur si simplu nu poate fi falsificata datorita caracteristicilor ei specifice.

Parmigiano-Reggiano nu este doar o branza ideala de servit ca si gustare alaturi de struguri albi si un vin bun, ci da savoare unor retete ca risotto, paste, salate si orice are nevoie de putina aroma de branza. Este recomandat sa cumperi o bucata de branza intreaga si nu cea care este deja rasa. Cand o cumperi in varianta maruntita, nu ai de unde sti cat de proaspata este, cand a fost mai exact. Mai mult, isi pierde din umezeala si savoare si poate avea mai mult gust de rumegus decat de branza.

Se merita sa razi tu insuti branza, pentu ca acest mic efort iti va fi rasplatit prin culoare si gust proaspete. Branza trebuie sa aiba o culoare destul de intensa, nu trebuie sa aiba gauri, sa nu fie nici uscata, dar nici uleioasa.

Ca multe alte branzaturi cu o textura mai tare, parmezanul isi schimba „personalitatea” in functie de cum este taiat sau ras. Este o diferenta mare intre parmezanul proaspat ras si cel care a stat deja cateva ore, de aceea cel mai bine este sa il razi atunci cand il folosesti.

Foto: italiasenzabenzina.eu

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking