Alimentatia ideala pentru Postul Pastelui - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
21 Mar 2016
Alimentatia ideala pentru Postul Pastelui - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre alimentele pe care ar trebui sa le consumam in timpul postului Pastelui.

Dieta bazata pe vegetale ar tebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Insa, in aceasta perioada de pregatire pentru Marea Sarbatoare a Invierii, sunt multi care decid sa aiba o alimentatie exclusiv vegetariana.

Din punct de vedere nutitional, marea provocarea este de a aduce in dieta proteine. Carnea se inlocuieste cu leguminoase: mazare, fasole boabe, linte, naut, soia, care asociate cu legume si cu fainoase (paste, paine) aduc proteine complete, de buna calitate.

Produsele lactate se vor inlocui cu lapte de soia, tofu sau diverse lactate vegetale. Dintre cereale, quinoa se considera ca aduce proteine de calitate. Dintre legume, urzicile, ciupercile sau broccoli aduc si ele procente mici de proteine.

Grasimile in aceasta perioada vor fi exclusiv vegetale, foarte importante fiind cele din fructele oleaginoase: nucifere (nuci, migdale, caju, fistic), seminte (crude, nerpajite), masline, avocado. Grasimi de tip saturat putem gasi in untul de cacao sau de cocos, pe care le putem folosi in diverse preparate.

Este important de subliniat ca grasimile de tip trans, grasimi hidrogenate din margarinele industriale, sunt grasimi cu rol dovedit toxic cardio-vascular. Produsele procesate pentru perioada de post abunda in acest tip de grasimi.  

Inainte sa alegeti produse de tip cascaval vegetal sau pateu vegetal, cititi cu atentie etichetele si verificati calitatea nutritionala.

Glucidele reprezinta baza alimentatiei vegetariene: atat glucide complexe, din cereale sau cartofi, cat si glucide simple: din fructe si legume. Specifice dietei de primavara sunt verdeturile: sub forma de sucuri, salate (papadie, nasturei, leurda, ceapa verde, patrunjel), cat si gatite, in supe sau piureuri (urzici, spanac, loboda).

Putem asocia orice leguma cruda sau congelata: sfecla, morcovi, radacinoase, suc de rosii, ardei frumos colorati. 

Chiar daca oferta alimentelor este mai mica, munca in bucatarie creste, fiind foarte important sa se consume preparate simple, dietetice, pregatite mai mult in casa.

Cum mi-as pregati eu o zi de post: 

Mic dejun: 1 cana de lapte vegetal cu cereale de ovaz, seminte si fructe uscate

Pranz: supa de legume, orez integral cu ciuperci

Cina: salata de verdeturi cu fasole rosie

Gustari: fructe proaspete, 1 cana de compot, 1 sandvis cu magiun de prune sau cu pasta de avocado.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking