Alimente care trebuie evitate pe timp de vara - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
3 Aug 2016
Alimente care trebuie evitate pe timp de vara - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre alimentele care trebuie evitate pe timp de vara.

E parca din ce in ce mai cald si tot mai greu de tolerat soarele verii... Si, pe o astfel de vreme, e din ce in ce mai greu sa ne decidem ce sa mai mancam?

In primul rand, organismul are nevoie de hidratare, asa ca vom consuma apa pe parcursul integii zile. Calitatea apei este esentiala pentru pastrarea starii de sanatate, apa contaminata poate aduce serioase probleme.

Pentru cei care consuma apa de fantana, aceasta trebuie periodic verificata in laboratoare de specialitate.

Apa din reteaua centrala este, in general, sigura pentru consum. Daca sunt zone cu atentionari, apa se poate fierbe inainte de a fi utilizata in bucatarie.

Apa plata este o apa oligominerala, sigura pentru consum, dar fiind imbuteliata de cele mai multe ori in recipiente de plastic, este important ca aceste recipiente sa fie depozitate in locuri racoroase si nu direct in soare.

Vara preferam in dieta cat mai multe fructe si legume, cu efect revigorant si energizant. Pentru siguranta noastra, e important sa le alegem proaspete si sa le spalam bine inainte de a le consuma.

E sezonul pepenilor, e de stiut ca si acestia trebuie spalati inainte de a-i portiona, pentru evitarea contaminarii cu germeni a miezului. Prin spalare foarte atenta se indeparteaza si urmele de pesticide, mai ales in legumele cu frunze (salata verde).

Dieta de vara aduce in mod ideal alimente nutritive, simple, preparate rapid.

Vom evita:

- Mancaruri greu de digerat, care combina fainoasele rafinate cu grasimi de tip trans, din produsele de tip fast-food, de exemplu. Aici, portiile sunt exagerat de mari, cu prajeli, sosuri hipercalorice. De adaugat ca prin prajire se elibereaza compusi cu potential toxic de tip acroleina.

- De evitat sunt si produsele de patiserie, care nu aduc altceva decat calorii goale, lipsite de nutrienti.

- Alta placere de vara mai putin recomandata este intalnirea la “gratar”, unde se mananca in exces preparate de carne grasa, insotite de  multa paine sau cartofi prajiti, stropite din belsug cu alcool. O astfel de masa supraincarca organismul si determina somnolenta si in niciun caz energia de care avem nevoie.

- La gratarul cu carbuni este de evitat focul prea puternic, care sa arda carnea - se pot forma compusi toxici de tip hidrocarburi aromatice policiclice. Pentru gratar putem alege peste sau carne slaba (marinata anterior), alaturi de legume de sezon: vinete, ardei, porumb si o salata mare de vara.

Datorita temperaturilor ridicate, vara este si anotimpul toxiinfectiilor alimentare, aparute dupa consumul unor produse contaminate.

Lactatele sunt preferatele multora dintre noi, combinatia de calciu si proteine fiind de neinlocuit. Vara este mai important decat oricand sa alegem produse pasteurizate, pastrate la frigider.

Branza poate fi contaminata cu agenti patogeni, iar toxiinfectia cu stafilococ se poate manifesta prin simptome severe.

Carnea de peste este cea mai sanatoasa, se recomanda a fi consumata de 2-3 ori pe saptamana. Insa, mai ales in acesta perioada, e important sa alegem peste proaspat, din surse de incredere. Ochii si solzii trebuie sa fie stralucitori, branhiile rosii si carnea tare.

Intre produsele de carne, organele se degradeaza mai repede, datorita vascularizatiei puternice.

Ouale se pastreaza in frigider si se consuma doar dupa preparare termica, pana ce albusul s-a coagulat. Crude sau insuficient preparate, ele pot reprezenta sursa de microbi, in special salmonella (mai ales la ouale de rata/gasca).

Sursa foto: truelemon.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking