Alimente pentru dinti sanatosi

Postat de SanatateAcasa in Alimente
8 Feb 2012
Alimente pentru dinti sanatosi

Specialistii ne recomanda o alimentatia sanatoasa, echilibrata, caci numai asa se poate obtine un zambet sanatos si frumos. Sedintele de la infrumusetare din cabinetele profesioniste sunt o alternativa pe termen determinat, insa alimentatia sanatoasa garanteaza efecte durabile. Astfel, trebuie evitate dulciurile, zaharul, sucurile carbogazoase, alimentele foarte dure, lipicioase.

Iar pentru un zambet alb, trebuie evitate alimentele care pateaza dintii, respectiv vinul rosu, sucurile carbogazoase, cafeaua, ciocolata etc.

Stabilind inca de la inceput alimentele care ataca dintii si grabesc aparitia cariilor, care duc la caderea acestora, morcovii, merele, gutuile, perele, telina, fructele si legumele proaspete, dure, consumate dupa masa, ajuta la curatarea dintilor. Acestea inlocuiesc periajul in lipsa acestuia.

O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina multe portii de fructe, legume, vegetale si salate proaspete. Acestea confera organismului vitamine, minerale si antioxidanti.

Lactatele si ouale sunt surse bune de calciu. Acestea remineraliezeaza dintii, ii mentin sanatosi si scad riscul dezvoltarii cariilor. Laptele este o sursa buna de vitamine, minerale, mai ales calciu, este totodata si o bautura racoritoare.

Citricile sunt recomandate gratie continutului ridicat de acid ascorbic. Acseta curata dintii, ii degreseaza si inaltura petele. Iata de ce dupa ce mancan citrice avem tendinta sa spunem ca dintii sunt mai curati, mai albi. In realitate, ei devin mai albi.

Betigasele de telina (celery) si morcovi sunt atat gustari sanatoasr, cat si solutii rapide pentru curatarea dintilor. Morcovii ar trebui consumati dupa ce s-a servit ceva lipicios: dulciuri, mamaliga, piure etc.

Dar alimentatia sanatoasa trebuie completata de obiceiuri sanatoase: periajul dintilor dupa fiecare masa, folosirea atei dentare care inaltura resturile de mancare mai dure, a apei de gura. Evitarea folosirii dintilor, incisivilor, pentru a deschide dopuri de stricla care nu deschid atat de usor, duc la tocirea sau chiar ruperea dintilor. Evitarea spargerii intre dinti a nucilor, semintelor foarte dure, cuburilor de gheata din bauturi-pot provoca fisuri sau ruperi la nivelul dintilor, ducand in timp la degradarea acestora sau chiar la pierderea lor. Evitarea mancarurilor foarte reci sau foarte calde, a carora temperatura afecteaza smaltul dintilor.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking