Alimente recomandate pentru dieta de detoxifiere - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. mihaela gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
11 Ian 2016
Alimente recomandate pentru dieta de detoxifiere - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. mihaela gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre alimentele recomandate pentru dietele de detoxifiere si despre efectele acestora asupra sanatatii.

Organismul are propriile sisteme de detoxifiere pentru protectia impotriva substantelor nocive si este suficient ca ele sa functioneze optim pentru a fi feriti de multe neplaceri.

Barierele de aparare includ sistemul gastro-intestinal, plamanii, pielea, dar principalele doua sisteme de detoxifiere se gasesc la nivelul intestinului si ficatului.

Excesul alimentar adus de mesele bogate de sarbatori, in special de grasimi saturate si de produse zaharoase, poate duce la inhibarea acestui proces natural de curatare.

Este important ca dupa sarbatori sa alegem o dieta bazata pe alimente vegetale, care sa permita organismului functionarea optima, sa adaugam zilnic in dieta alimente cu proprietati detoxifiante:

1. Legume din familia cruciferelor: broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, gulie, ridichi, hrean; se recomanda crude in salate sau preparate timp redus ( preferabil la abur)

2. Alimente cu surse de sulf: oua (evident preparate dietetic), praz, ceapa, usturoi; 

3. Legume cu gust amarui: rucola, radicchio, andive, anghinare, ridichi negre

4. Alte alimente bogate in fibre insolubile (cereale integrale, leguminoase, radacinoase, seminte), pentru buna functionare a colonului;

5. Prebiotice, ingrediente nedigerabile ce determina proliferarea bacteriilor necesare tractului digestiv, din cicoare, sparanghel, soia, cereale;

6. Probiotice, microorganisme cu rol in echilibrarea florei colonice si in stimularea producerii locale de anticorpi, din anumite produse lactate (iaurturi vii) sau din muraturi

7. Condimente precum curry, sofran (sursa de fitonutrienti cu proprietati detoxifiante); ghimbir

8. Ceai verde, bogat in antioxidanti, imbunatateste sistemul imunitar. Putem consuma, de asemenea, infuzii de soc, urzica, papadie sau musetel.

Asa cum am gandit meniul de sarbatori cu mult timp inainte, ne putem planifica dieta zilelor ce vor urma pentru revigorare si purificare. Avem de ales un meniu usor din care sa nu lipseasca legume cat mai colorate, crude in salate sau gatite usor in supe sau preparate la abur; proteine din iaurturi vii, oua, peste oceanic.

Putem inlocui o masa cu fructe proaspete: citrice, mere, kiwi, ananas, gutui, iar pentru o hidratare corespunzatoare, avem nevoie de cele minim 6-8 pahare de apa distribuite pe tot parcursul zilei. In cazul unui consum insuficient de apa, pot ramane reziduuri la nivel renal, transformandu-se in calculi (pietre).

In afara alimentatiei, efortul fizic induce o stare de bine. De aceea e recomandat sa optam cel putin pentru o plimbare de 30 minute in aer curat.

An rol important il pot avea si anumite tehnici de respiratie, baile relaxante, programul adecvat de somn. 

Curele de detoxifiere atat de promovate nu inlocuiesc un program de alimentatie sanatoasa si nu sunt sustinute de evidente stiintifice.

Sursa foto: theartofmeditation.org

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking